Bizwords Logo

Cabinetul Nastase vrea sa refaca flota Romaniei

Marilena Dan

Acest deziderat ar costa peste 1,5 miliarde de dolari

Aflat ieri in Portul Constanta, la ceremonia de lansare la apa a navei de cercetare marina "Mare Nigru", premierul Adrian Nastase a facut o declaratie surprinzatoare: Guvernul va incerca, in perioada urmatoare, sa refaca flota maritima nationala si sa creasca numarul navelor aflate sub pavilion romanesc. Prim-ministrul a aratat ca numarul navelor romanesti a scazut dramatic in ultimii sase ani, in conditiile in care, in 1990, flota romaneasca era alcatuita din circa 300 de vapoare.

"Flota lui Basescu", scoasa de la naftalina

In acest cadru maritim imbietor, premierul n-a scapat ocazia de a reactiva scandalul vanzarii flotei romanesti, acuzandu-l inca o data pe fostul ministru al transporturilor, Traian Basescu. Potrivit Infostar, Nastase a reamintit ca, atunci cand erau la putere guvernele din care Basescu a facut parte, flota romaneasca avea peste 300 de nave, iar cand acestea au plecat, au mai ramas doar cateva vapoare. Facand aluzie la faptul ca multe dintre navele romanesti navigheaza acum sub pavilioanele altor tari, premierul a socat audienta cu o declaratie surprinzatoare: "Basescu ar dori sa arboreze pavilioane liberiene pe diferite cladiri, cum ar fi cea a Bibliotecii Nationale din Bucuresti, pentru a incerca o schimbare".

O nava costa intre 3-10 milioane de dolari

Refacerea flotei maritime ar necesita zeci de ani si un efort financiar de peste 1,5 miliarde de dolari, ne-au declarat surse autorizate din domeniu.

"O singura nava de tonaj mediu - 4.000 twd - costa circa trei milioane de dolari. Navele port-containere, RO-RO, ferry-boat, s.a.m.d., costa intre 4 si 10 milioane de dolari bucata. Cel mai simplu calcul arata ca la un cost mediu de cinci milioane de dolari per nava, efortul total este de peste 1,5 miliarde dolari", ne-au precizat sursele.

Sursa Gardianul