Bizwords Logo

"Zestrea" de datorii de la Tractorul sperie investitorii

Arpad Dobre

Constatand ca investitorii nu prea se inghesuie sa cumpere societatea Tractorul UTB Brasov, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a prelungit cu o luna, respectiv pana la 11 septembrie, termenul-limita pentru depunerea ofertelor pentru privatizarea uzinei brasovene.

Aceasta este a doua prelungire de acest fel, dupa lansarea societatii la privatizare, in luna martie. APAPS detine 73,94 % din actiunile societatii Tractorul UTB Brasov, ceilalti actionari fiind SIF Transilvania, cu 22,54% din actiuni, si persoane fizice, cu 3,5%.

Conditii pentru "pretendenti"

La negocierile pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni vor putea participa ofertantii care indeplinesc o serie de criterii de precalificare, precum capacitate manageriala, financiara si de marketing, posibilitatea de a vinde minimum 12.000 tractoare pe an in primii doi ani si cel putin 18.000 tractoare pe an in urmatorii ani.

Lichidarea - ultima varianta

Potrivit scrisorii suplimentare de intentie semnate de Executiv cu FMI, Guvernul s-a angajat sa reduca cu 950 de persoane numarul angajatilor din patru mari societati comerciale, intre care si Tractorul Brasov, inainte de privatizare. In scrisoare se mentioneaza ca, daca nu va fi primita nici o oferta dupa primul anunt publicitar, vor fi aplicate imediat alte masuri de reducere a personalului la toate cele patru societati. In ceea ce priveste privatizarea filialelor rezultate din procesul de divizare, daca nu vor aparea investitori interesati in termen de sase luni, atunci APAPS va initia procedurile de lichidare voluntara a filialelor respective. Pentru societatile-mama, APAPS va incepe proceduri de lichidare prin vanzarea activelor, daca nu se primesc, in acelasi termen, oferte de cumparare. La sfarsitul anului trecut, numarul total de angajati al societatilor de pe platforma Tractorul era de peste 8.500 de persoane, iar datoriile societatilor se ridicau la peste 5.000 miliarde de lei.

Sursa Gardianul