Bizwords Logo

Pagube uriase pe terenurile agricole, din cauza ultimelor inundatii

Carmen Neacsu

Mii de hectare de teren agricol au fost afectate de intemperiile din ultimele zile, cele mai afectate fiind culturile de porumb. Datele provizorii ale Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) arata ca vantul si ploile abundente au afectat peste 9.600 ha, din care 5.600 ha cultivate cu porumb. Capriciile naturii au lovit in ultimele zile sase judete, cel mai afectat fiind Teleormanul, unde au fost devastate - potrivit secretarului de stat din MAAP, Ovidiu Daea - aproximativ 3.500 ha. Nu au fost ocolite nici judetele Calarasi, cu circa 2.000 ha calamitate, Bacaul, cu 341 ha, Galatiul, cu 188 ha si Botosaniul, cu 430 ha.

Tornada a devastat terenurile din Ialomita

Tornada de luni seara din judetul Ialomita a calamitat peste 2.400 ha, ne-a informat directorul Directiei Generale de Agricultura, Viorel Nica.

Cele mai afectate au fost plantatiile de porumb de pe circa 1.200 ha, in timp ce "numai" 800 ha cu floarea-soarelui au fost calamitate. N-au scapat nici plantatiile de legume de pe circa 380 ha. "Pagubele materiale provocate de tornada se ridica la 27 miliarde lei", a precizat Nica.

In schimb, in Teleorman, cele mai afectate au fost culturile de floarea-soarelui, dar nici plantatiile de legume sau lanurile de porumb nu au scapat de vantul puternic.

Oficial, pagubele sunt nesemnificative

Oficialii MAAP sustin ca ploile din ultimele zile au facut, pe ansamblul tarii, "mai mult bine decat rau", dupa cum s-a exprimat secretarul de stat Daea, care spune ca starea culturilor de toamna este buna in toate judetele.

Pe de alta parte, el a lasat sa se inteleaga ca MAAP ar putea lua in calcul si problema despagubirilor acordate agricultorilor, care ar urma sa ia forma unor compensari. Interesant este ca mai putin afectate de ploi au fost culturile de porumb insamantate tarziu, care s-au bucurat de apa in perioada de crestere, in timp ce, sustin specialistii in agricultura, porumbul cultivat mai timpuriu nu a avut acelasi tratament.

Sursa Gardianul