Bizwords Logo

Cooperatia bucuresteana respinge "Ordonanta Ciornei"

Arpad Dobre

Reprezentantii cooperativelor mestesugaresti din Capitala resping proiectul ordonantei de urgenta privind organizarea si functionarea cooperatiei, considerand ca documentul incalca dreptul la proprietate si pregateste nationalizarea sistemului cooperatist de productie. Surse din cooperatia bucuresteana ne-au declarat ca, in prezent, unii reprezentanti ai Guvernului fac presiuni foarte mari asupra organizatiilor cooperative, in scopul de a le determina pe acestea sa le inchirieze sau sa le vanda spatiile comerciale pe care le au in proprietate. "Ne-au propus chiar si contracte avantajoase, cu conditia sa le inchiriem sau sa le vindem anumite spatii ale noastre", au precizat aceleasi surse. Membrii Asociatiei Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti (ATCOM) Bucuresti au precizat ca statul nu ne-a dat nici un leu pentru intretinerea spatiilor proprii, iar acum vrea, prin "Ordonanta Ciornei", sa impuna o suprastructura guvernamentala, care sa dispuna de patrimoniul privat al cooperatiei si sa ia decizii pentru cooperatori. Acestia ar urma sa finanteze o societate comerciala de stat impusa nu prin democratia cooperatista, ci prin ordonanta de urgenta.

Potrivit documentului, cooperatia mestesugareasca trebuie sa contribuie cu 5% din profitul brut si cu 20% din veniturile rezultate in urma instrainarii bunurilor din patrimoniu la Fondul national de promovare si dezvoltare a miscarii cooperatiste, care va functiona ca societate comerciala pe actiuni.

"Este ca si cum ati vrea sa va vindeti sau sa va inchiriati apartamentul proprietate personala, iar statul v-ar cere cota-parte, el neinvestind nimic in aceasta afacere", ne-a declarat Corneliu Drutu, vicepresedinte ATCOM Metal Bucuresti.

Presedintele Cooperativei Electrobobinaj, Marilena Pitigoi, a precizat ca, in virtutea conventiilor prevazute de legislatia anului 1990, organizatiile cooperative au devenit proprietari titulari asupra majoritatii spatiilor in care isi desfasoara activitatea. "Sincer, nu vad calea legala prin care statul ar putea dispune de proprietatea cooperatiei. Doar daca nu vrea cumva sa o nationalizeze", a spus Marilena Pitigoi.

Sursa Gardianul