Bizwords Logo

Casele de schimb valutar scot profituri uriase din comisioane

Iulia Ichim

In lipsa reglementarilor legale, la un curs valutar in scadere, afaceristii isi schimba strategia

Scaderea accentuata a cursului de schimb din ultima perioada a facut ca activitatea de schimb valutar sa nu mai constituie o afacere profitabila. Ca urmare, in acest domeniu s-a produs o schimbare de strategie: castigurile nu mai sunt obtinute din diferenta de curs, ci din comisioanele practicate, suficient de mari pentru a indeparta clientii. Multi patroni fac tot ce le sta in putinta pentru a ascunde cifra comisioanelor de vigilenta clientilor. In cele mai multe cazuri, comisionul este trecut cu litere atat de mici pe tabelele afisate in fata oficiilor valutare, incat trece neobservat. In schimb, cursul este prezentat cu litere de-o schioapa. Clientii se vad pusi astfel in situatia de a plati in plus sute de mii de lei, caci "marfa vanduta nu se schimba".

Curs mic, comision mare

Pe Bulevardul Magheru din Bucuresti exista cateva case de schimb valutar care scot peri albi concurentei. Aici se practica un curs cu cateva sute de lei mai mic decat la celelalte oficii valutare din zona. Clientii dornici de chilipir, care vor sa ciupeasca ceva bani in plus, se lasa vrajiti de sumele afisate cu litere de-o schioapa. Surpriza mare apare abia in momentul in care clientul schimba valuta in lei. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, suma calculata de clientul dornic de un profit mic, dar sigur, nu seamana deloc cu cea inscrisa pe chitanta. De exemplu, daca suma schimbata este 100 de dolari, la un curs de 32.900 lei, in loc sa incaseze 3.290.000 lei, clientul va primi numai 3.026.800 lei, restul de 263.200 lei fiind oprit de casa de schimb drept "comision de 8%" din valoarea tranzactiei.

Sute de dolari pe zi, din comisioane

"Nu v-am tras cu forta in casa de schimb. Daca nu cititi tabelul, nu este treaba mea", se rasteste operatoarea, atunci cand clientul, indignat pe buna dreptate, ii cere explicatii. El nu a vazut nici un inscris privind comisionul, pentru ca acesta e scris cu litere minuscule, undeva, la sfarsitul panoului: "Casa opereaza cu comision de 8%".

Clientii pot sa refuze tranzactia si sa-si ceara banii inapoi, dar cu un consum nervos imens. Totul depinde de cheful operatorului, care, daca vrea, returneaza comisionul, iar daca nu are chef, n-o face. Scandalurile sunt la ordinea zilei, dar problema nu se solutioneaza decat rareori. In general, casele de schimb "in culpa" sunt amplasate strategic, langa hoteluri luxoase, unde clientii sunt in majoritate straini si nu se cearta cu operatoarea pentru cateva sute de mii de lei. Castigurile din comisioane ating 400 de dolari pe zi, daca ne gandim ca fiecare ghiseu ruleaza in jur de 5.000 de dolari pe zi.

Nu exista lege care sa interzica comisionul

Conform purtatorului de cuvant al BNR, Mugur Stet, "nicaieri in lume nu exista o reglementare privind comisioanele practicate de casele de schimb valutar. Fiecare oficiu poate practica orice tip de comision doreste, dar acesta trebuie afisat vizibil. Daca aceasta conditie este indeplinita, totul este in regula", a spus Stet. Iata de ce persoane care schimba bani trebuie "sa caste bine ochii", pentru a nu casca punga mai mult decat se cuvine.

In timp ce clientii pot fi inselati mai usor, in cazul autoritatilor se cere munca si inventivitate. La casele de schimb care practica o contabilitate dubla, munca incepe dis-de-dimineata, cand in computer se creeaza trei fisiere diferite. Unul este pentru stocarea informatiilor de peste zi, al doilea pentru stocarea datelor despre operatiunile legale, iar al treilea este destinat exclusiv pentru operatiunile ilegale. La sfarsitul zilei, primul si ultimul fisier sunt copiate pe o discheta si apoi sunt sterse din computer. A doua zi, totul se ia de la capat. Paradoxal, acest tip de evaziune se face cu ajutorul involuntar al clientilor. Multi dintre cei care cumpara sau vand valuta nu vor sa le fie inregistrate datele personale si nu cer chitanta. Surse din sistem spun ca aceste metode se practica numai cand este vorba de sume ce nu depasesc 1.000 de dolari. Sumele mai mari sunt trecute in evidentele "oficiale", de teama unei curse intinse de organele fiscale. Cel putin jumatate din casele de schimb valutar nu elibereaza chitante, nici macar atunci cand clientii le solicita.

Sursa Gardianul