Bizwords Logo

Contribuabilul salveaza iar primariile din Valea Jiului

Carmen Neacsu

Executivul a hotarat sa acorde un credit in valoare de 24,8 miliarde de lei, cu dobanda zero, autoritatilor din judetul Hunedoara, pentru acoperirea "golurilor de casa" aparute ca urmare a decalajelor dintre veniturile si cheltuielile bugetelor locale ale unor orase din Valea Jiului. Lipsa fondurilor a fost generata in principal de neplata de catre Compania Nationala a Huilei a taxelor si impozitelor stabilite prin lege.

Imprumutul, care provine din disponibilitatile contului curent al Trezoreriei Statului, trebuie returnat pana pe 30 noiembrie, din veniturile bugetare ale celor sase consilii locale beneficiare ale imprumutului, dar este putin probabil ca acestea sa poata da vreodata inapoi macar un leu. Aceasta deoarece primariile respective se zbat intr-o lipsa acuta de bani, in conditiile in care doar pentru plata energiei electrice au de platit facturi de miliarde de lei.

CNH, in topul debitorilor

Primarul din Petrila, Liviu Paducel, ne-a declarat ca a solicitat Executivului bani pentru continuarea unor proiecte cu cofinantare externa din cauza blocajului financiar, generat in principal de neplata de catre Compania Nationala a Huilei (CNH) a impozitului pe venit. "CNH datoreaza Consiliului Local 60 miliarde de lei, suma acumulata de anul trecut din cotele defalcate din impozitul pe venit", ne-a informat primarul Petrilei, care spune ca din aceasta cauza Consiliul Local nu numai ca nu poate sa contribuie cu cota de 20% la Fondul MARR (de reconstructie a zonelor miniere - n.r.), cu cofinantare externa, dar este in pericol de a ramane fara energie electrica. "Si noi avem datorii la Conel si la diferite alte unitati prestatoare de servicii. Chiar ne-au intrerupt recent energia electrica", a spus Paducel.

La randul sau, primarul din Uricani, Luciu Gheorghe, ne-a declarat ca Primaria pe care o conduce are probleme deosebite cu recuperarea restantelor CNH, care se ridica la 23 miliarde de lei, in care intra si penalitatile, suma acumulata in ultimii doi ani. Primaria are facturi neonorate in valoare de circa cinci miliarde de lei, din care nota de plata la energia electrica se ridica la un miliard de lei.

Hunedoara are nevoie de multi bani

Oficialii Prefecturii Hunedoara sunt de parere ca este nevoie de bani pentru rezolvarea problemelor locale, dar acestia ar trebui alocati in ordinea prioritatilor, in regiuni "mult mai sarace" decat cele din Valea Jiului. "Ar trebui sa fie ajutate si alte zone din judetul Hunedoara, ca sa fie cat de cat echitabil. Consider ca sunt si alte zone care ar fi putut beneficia, sunt comune intr-adevar sarace, cum este cazul orasului Orastie, unde sunt foarte multi someri", ne-a declarat subprefectul de Hunedoara, Stefan Marginean.

Cat priveste alocarile, cea mai mare suma, respectiv 7,3 miliarde de lei, a fost data Consiliului Local Vulcan, urmat de cel din Lupeni - 5,8 miliarde de lei si Petrosani, caruia i-au fost acordate 5,6 miliarde de lei. Sume mai mici au primit consiliile locale din Petrila (trei miliarde de lei), Uricani (0,9 miliarde de lei) si Aninoasa (2,23 miliarde lei).

Cercul vicios al datoriilor

Directorul economic al Companiei Nationale a Huilei, Verginica Popescu, spune ca institutia pe care o reprezinta face cu greu fata onorarii obligatiilor bugetare si chiar si celor fata de propriii salariati. "Orice fel de esalonari am face, nu ne putem permite sa platim. Cu foarte mare efort am stabilit niste sume pe care trebuie sa le platim catre bugetul national, pe care le onoram cu greutate", ne-a declarat Verginica Popescu.

Compania Huilei, vaca de muls

Pe langa faptul ca nu-si poate onora datoriile catre bugetele locale, punand astfel in pericol insasi fiintarea primariilor din zona, CNH mai are o serie de alte probleme in urma carora a ramas cu vistieria goala.

Astfel, prejudicii de mii de miliarde de lei au fost descoperite in dosare finalizate recent de Politie dupa accidentele de munca de la minele din zona. Dupa accidentul din august 2001 de la Mina Vulcan, au fost deschise 15 dosare penale privind firmele-capusa din jurul CNH, iar valoarea totala a prejudiciului se ridica la peste 50 de miliarde de lei.

Din circa 280 de firme care aprovizioneaza unitatile miniere, 25 au derulat fonduri de peste cinci miliarde de lei, asigurand reciclarea unor bunuri sustrase din mina si vandute apoi altor unitati miniere din Valea Jiului.

Sursa Gardianul