Bizwords Logo

Omul care aduce vorba

Viorel Chifu

Bani ingropati in afaceri mineresti

Desi izvodit, in principal, din ratiuni economice, planul Guvernului de a inchide, in varianta cea mai dura, 35 de mine si de a disponibiliza aproape 19.000 de mineri, in urmatorii patru ani, ne va cruta plamanii de alte valuri de fum si negru de carbune.

Asta este partea buna. Ceea ce nu poate fi insa acceptat este modul in care este conceputa protectia sociala. Raportul intocmit de firma americana Anderson, angajata de catre Guvern pentru a face evaluarea necesarului de finantare din minerit, este cat se poate de clar in acest sens: 3.000 de dolari pentru fiecare disponibilizat sau o indemnizatie de 100 de dolari, timp de trei ani, daca minerul nu reuseste sa-si gaseasca un nou loc de munca. In conditiile in care minerul cu pricina castiga cam 200 de dolari, riscandu-si sanatatea si viata, este mai mult ca sigur ca el nici nu va cauta un loc de munca timp de trei ani.

Pe de alta parte, oricat de genial ar fi minerul roman, nu va putea pune pe picioare o afacere in Valea Jiului, unde nimeni nu are bani sa-i cumpere produsele, pentru simplul fapt ca populatia angajata a scazut cu peste 40% in ultimii cinci ani.

Sa zicem ca minerul nostru, nebautor, nefumator si cu spirit de intreprinzator sadea, chiar vrea sa se apuce serios de treaba. Pai, in primul rand, are nevoie de un business-plan. La 10% din suma totala, asta inseamna 300 de dolari. Mai ramane cu 2.700. Pana isi amenajeaza spatiul, pana-si baga telefon cu fax, ca tot omul de afaceri, achita 10-20 de avize, contor separat la apa, gaze si elctricitate, mai cheltuie 1.000 de dolari. Din cei 1.700 ramasi, trebuie musai sa-si ia o masina, sa zicem o Dacie "papuc" la mana a doua, ca sa-si care marfa, pe care va mai da cel putin 1.000 de dolari. Apoi legea il obliga sa-si cumpere neaparat o casa de marcat, care-l va costa 300 de dolari. Mai ramane cu 400 de "parai", adica vreo 13 milioane de lei, tocmai buni ca sa-si ia o combina frigorifica pentru carnatii, berea si inghetata pe care vrea sa le comercializeze.

Dar, fatalitate, nu i-au ramas decat cateva sute de mii de lei pentru produsele pe care vrea sa le comercializeze. De produs ceva, nici vorba. Cel mai mic transformator, care asigura o putere de 63 kw, costa peste 500 milioane de lei, adica mai bine de 15.000 de dolari.

Asa ca tot mai bine isi ia minerul nostru vodca de banii ce i-au mai ramas, o bea si uita de cei care l-au invatat sa faca afaceri.

Sursa Gardianul