Bizwords Logo

Mai-marii agriculturii se declara multumiti de efectele viiturilor

Ilinca Teodoriu

Desi bilantul pagubelor produse de precipitatiile cazute in ultima saptamana este dezastruos, autoritatile afirma ca viiturile au avut si un efect benefic, prin refacerea umiditatii din sol , fapt ce va duce la cresterea productiilor agricole.

In urma ploilor torentiale din ultima saptamana, au fost inundate in totalitate sute de gospodarii si mii de hectare de culturi agricole. Tot din cauza caderilor masive de precipitatii au fost inghitite de ape sute de kilometri de drumuri nationale si judetene.

Optimism guvernamental

Potrivit raportului "Efectele precipitatiilor din perioada iulie - august 2002 asupra culturilor agricole", aflat pe site-ul Guvernului, reiese ca "ploile au asigurat conditiile optime de crestere si dezvoltare normala a culturilor, refacerea rezervelor de umiditate din sol, ameliorarea conditiilor pentru pregatirea terenului in vederea infiintarilor cultirilor de toamna si, nu in ultimul rand... o reducere cu 180 milioane de lei a cheltuielilor cu irigatiile".

Realitate dezastruoasa

In majoritatea judetelor din tara, caderile abundente de precipitatii au determinat autoritatile locale sa declanseze starea de alerta. In urma bilantului realizat de catre autoritatile locale, in judetele calamitate, pagubele materiale depasesc 50 miliarde de lei. Astfel, in judetul Harghita, ploile torentiale cazute la sfarsitul saptamanii au inundat 40 de case si gospodarii, 10 hectare de teren agricol. Si in judetul Neamt, unde situatia este dezastruoasa, in ultimele zile au fost distruse in totalitate peste 40 de gospodarii, 14 poduri si 20 de podete. La toate acestea, se adauga si surparea a zeci de kilometri de drumuri si inundarea a 341 hectare de teren arabil in diverse comune. Situatia este asemanatoare si in in judetul Suceava, unde au fost inundate aproape 530 de hectare teren agricol si peste 200 hectare de pasune. In judetul Iasi, au fost afectate 1.500 hectare de teren arabil si pasune, iar pagubele se ridica la cateva miliarde.

Ploile cazute in ultimele zile au afectat si cateva localitati din judetul Teleorman, unde pagubele produse pe aproape 1.156 de ha cultivate cu porumb, legume si vita-de-vie se ridica la 13 miliarde de lei. Prefectura Teleorman a estimat la 50 miliarde de lei valoarea totala a pagubelor produse de inundatii in judet.

Cu toate ca furia apelor a distrus mii de hectare de teren agricol si paduri, reprezentantii Ministerului Agriculturii sustin ca suprafata totala calamitata este de cel mult 3.300 de ha.

Autoritatile stau linistite

Potrivit secretarului de stat Petre Daea, ploile au "lovit" doar trei judete. "In judetul Iasi, din cauza ploilor si a grindinii, au fost inundate 1.120 de ha, in judetul Bacau, 1.382, si in judetul Suceava ploile au distrus circa 847 de ha", a declarat oficialul MAAP.

Ba chiar mai mult, acesta a apreciat raportul aflat pe site-ul Guvernului, subliniind ca inundatiile au efecte pozitive. "Apa este un factor de productie. Urmarind dinamica sa, specialistii au demonstrat ca, datorita acestor inundatii, vom inregistra un spor de productie de peste 21.000 miliarde de lei", a conchis Petre Daea. Suma mentionata este de doua ori mai mare decat intregul buget al MAAP.

Sursa Gardianul