Bizwords Logo

Economisiri in lei si in valuta

In momentul de fata, dobanzile practicate de catre sistemul bancar autohton, atat la depozite, cat si la credite, au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Concret, dobanzile sunt cuprinse intre un minim de 18% pe an, la depozitele constituite pe o perioada de o luna, si un maxim de 27% pe an, la depozitele constituite pe o perioada de 12 luni.

Totusi, cele mai mari dobanzi sunt acordate de catre bancile mai slab cotate, care au nevoie de lichiditati, astfel ca se recomanda prudenta in asemenea cazuri. Aceasta scadere accentuata a dobanzilor i-a nelinistit pe micii depunatori, care sunt nevoiti sa-si reorienteze banii catre alte forme de economisire. Cu toate acestea, analistii economici sustin utilitatea plasarii macar a unei parti din bani in sistemul bancar. Pentru cei mai multi dintre micii depunatori, nivelul Fondului de garantare a depozitelor bancare, stabilit in momentul de fata la 109,795 milioane lei, este suficient pentru a acoperi in totalitate eventualele pagube.

Totusi, pentru crsterea eficientei, este necesara diversificarea portofoliului de economii. "Eu cred ca cel mai bine este impartirea banilor in cote egale in valuta (euro si dolari) si in depozite bancare, in lei", ne-a declarat analistul economic Ionut Popescu. (M.G.)

Sursa Gardianul