Bizwords Logo

UCECOM cere demisia ministrului Silvia Ciornei

Arpad Dobre

Reprezentantii organizatiilor din cadrul Asociatiei Nationale a Cooperatiei Mestesugaresti - UCECOM cer demisia ministrului Silvia Ciornei si solicita ca in structura organizatorica a Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMMC) sa nu mai figureze Cooperatia. Reuniti in cadrul Consiliului National de Conducere al Cooperatiei in sesiune extraordinara, reprezentantii UCECOM au respins continutul proiectului de ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea Cooperatiei, cerand retragerea documentului de catre MIMMC, deoarece nu reprezinta vointa cooperatorilor.

Opozitie pe fata

Anterior reuniunii, la nivelul tarii au avut loc adunari generale, cu participarea a peste 52.000 de cooperatori, care si-au manifestat deschis opozitia fata de ordonanta de urgenta. Potrivit cooperatorilor, proiectul legislativ initiat de MIMMC incalca prevederile constitutionale si nu respecta autonomia organizatiilor cooperatiste, ai caror membri solicita aprobarea proiectului Legii Cooperatiei Mestesugaresti in varianta adoptata de Senat in anul 1998. "Am spus-o si o repet: suntem de acord cu programul de guvernare al PSD, dar proiectul ordonantei este un "accident" in activitatea unui anumit minister", ne-a declarat presedintele UCECOM, Dumitru Danga.

Cererile cooperatorilor

Participantii la reuniune considera ca demersurile MIMMC le-au adus prejudicii morale si materiale si isi rezerva dreptul de a cere reparatii in instanta pentru daunele provocate sistemului cooperatist. Totodata, cooperatorii intentioneaza sa utilizeze toate formele de protest pentru stoparea ordonantei MIMMC, inclusiv prin pichetarea sediului Guvernului si a ministerului de resort. Printre solicitarile cooperatorilor se numara si primirea in deplina proprietate a terenurilor pe care se afla imobilele cooperativelor. De asemenea, se cere retrocedarea in natura a patrimonului cooperatiei mestesugaresti preluat abuziv de stat in perioada 1952-1963, sau acordarea unor juste despagubiri. Sumele rezultate ar urma sa se constituie ca surse financiare pentru un institut national de dezvoltare a cooperatiei mestesugaresti. De asemenea, cooperatorii cer includerea organizatiilor cooperatiste in realizarea obiectivelor prevazute in programul de guvernare al PSD.

Sursa Gardianul