Bizwords Logo

Sindicalistii cer nationalizarea CS Resita si Gavazzi Steel

Ilinca Teodoriu

Una dintre solutiile pe care ministrul pentru privatizare, Ovidiu Musetescu, o considera viabila in vederea redresarii Combinatului Siderurgic Resita si a Gavazzi Steel-Otelul Rosu este rezilierea contractelor de privatizare.

In prezent, activitatea de productie a celor doua combinate este oprita de peste o luna, iar societatea Gavazzi Steel nu este alimentata cu gaz metan, din cauza neachitarii datoriilor, cifrate la un miliard si jumatate de lei, catre sucursala Distrigaz Nord din Targu-Mures.

In acest sens, liderii sindicali CSR si Gavazzi Steel au cerut APAPS sa treaca cele doua combinate in proprietatea statului si sa achite angajatilor toate salariile restante.

De asemenea, sindicalistii au mai solicitat autoritatilor sa acorde muncitorilor o remuneratie lunara in valoare de trei milioane de lei.

Potrivit liderului sindical Iancu Muhu, sindicalistii cer ajutorul statului datorita faptului ca acesta este inca actionar la CSR. "Sa ne dea bani sau sa inchida combinatul si sa ne dea plati compensatorii", a declarat Muhu.

Solutie de compromis

Cauza pentru care s-a ajuns la aceste situatii este dezinteresul celor care au achizitionat de la fostul FPS pachetul majoritar de actiuni al societatilor.

"La Gavazzi se repeta pas cu pas scenariul de la Resita. Noi am gasit cateva solutii de redresare a situatiei, una dintre acestea fiind rezolutionarea contractului de vanzare-cumparare. Dar, in prezent, nu putem negocia cu nici unul dintre patroni, ambii fiind plecati din tara, iar in instanta aceste lucruri dureaza destul de multa vreme in care personalul de acolo ar trebui sa isi gaseasca o rezolvare, probabil tot din partea statului", a declarat Musetescu.

CSR, preluat de AVAB

O alta varianta de rezolvare a conflictului de la CSR este trecerea combinatului in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Creantelor Bancare (AVAB). Solutiile identificate de catre seful APASPS, impreuna cu presedintele Ionel Blanculescu, vor fi discutate astazi, in cadrul sedintei de Guvern.

In cazul in care cerintele salariatilor nu vor fi indeplinite, potrivit lui Muhu, sindicalistii de la ambele combinate isi vor relua protestele stradale.

Sursa Gardianul