Bizwords Logo

Agentiile imobiliare fac legea pe piata caselor

Stefan Etves

Vanzarea sau cumpararea unei locuinte nu este lipsita de riscuri, presa semnaland de-a lungul anilor numeroase cazuri de tepe date de afaceristi verosi si luate de cumparatori sau vanzatori de buna credinta, care si-au pierdut acoperisul de deasupra capului sau economiile de o viata. Pe de alta parte, in prezent, oferta pe piata imobiliara este mai mare decat cererea, iar preturile locuintelor sunt in scadere, cu 30-40% mai mici decat in urma cu cativa ani, dar nivelul inselaciunilor nu a scazut.

Agentii imobiliari atestati ofera o serie de solutii pentru evitarea capcanelor intinse de teparii din domeniu. Primul pas este acela de a contacta o agentie imobiliara afiliata la Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI) sau la Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Inselaciuni frecvente

Brokerul Florin Stanciu lucreaza in domeniu de peste noua ani si ne-a impartasit din cele mai frecvente tepe care se dau in cazul tranzactiilor imobiliare din partea clientilor, dar si a agentilor. Astfel, o persoana fizica a cumparat un apartament respectand toate etapele necesare achizitionarii unui imobil. La notariat, avocatul l-a indrumat pe cumparator sa-si inregistreze actele la fisc si la judecatorie in termen de 30 de zile. Greseala cumparatorului a fost ca a amanat inregistrarea, iar fostul proprietar si-a facut din nou acte de vanzare, s-a dus la un alt notar cu un al doilea cumparator si a incheiat un alt contract de vanzare-cumparare al imobilului. Cel de-al doilea cumparator si-a inregistrat actele la judecatorie si fisc si a devenit proprietar cu acte in regula, iar legea spune ca imobilul este al celui care a inregistrat proprietatea la autoritatile din domeniu. Un alt caz de frauda cu mod de operare identic este cel al unui apartament din zona Matei Basarab. Acolo un imobil s-a vandut de doua ori si urma sa se vanda a treia data, pana cand pe fir au intrat politia si justitia. Vanzatorul de rea-credinta a intrat la puscarie, dupa ce a platit despagubirile cerute de cei inselati. Cum in orice padure exista uscaturi, si in cadrul agentiilor imobiliare exista asa-numitii agenti imobiliari "voiajori". Acestia, impreuna cu cumparatorul sau cu vanzatorul, incearca sa "sara firma". Astfel, agentul imobiliar vizioneaza impreuna cu un client mai multe case, dupa care cumparatorul il mituieste pe agent cu 100-200 de dolari, sa nu mai incheie tranzactia cu firma la care lucreaza, scopul fiind obtinerea unui imobil la un pret mai redus, fara plata comisionului catre agentia imobiliara.

Potrivit recomandarilor din domeniu, vanzatorii sau cumparatorii care lucreaza cu agentiile imobiliare trebuie sa verifice daca firma respecta ordonanta guvernamentala aparuta in 2000, care reglementeaza activitatea agentiilor imobiliare. Astfel, firmele cu activitate imobiliara trebuie sa aiba licenta de la UNAI sau ARAI, iar patronii trebuie sa aiba o diploma de absolvire a unui curs de agenti imobiliari, eliberat de Ministerul Muncii.

Preturile, in scadere cu 30-40%

Anii cei mai buni pentru tranzactiile imobiliare si de terenuri au fost 1993 si 1994, dar de doi ani se simte un regres, in special pentru apartamente de dimensiuni mai mari, de 3-4 camere, din zonele II si III ale Bucurestiului. Cu toate acestea, potrivit agentilor imobiliari, garsonierele, apartamentele cu doua camere in orice zona, dar si terenurile aflate la periferie au cautare si in prezent. Evaluarea pretului unui imobil se face in functie de zona, etajul, pozitia (stradal sau intre blocuri), orientare, stadiu de finisare in interior, lift, anul constructiei cladirii. "De la strada Fizicienilor pana la Piata Bobocica exista blocuri intregi care nu se pot vinde datorita faptului ca nu mai au apa calda sau rece, din cauza datoriilor la intretinere", a spus Florin Stanciu.

In momentul de fata preturile la imobile si la terenuri sunt in scadere. Astfel, garsonierele au preturi intre 4.500-17.000 de dolari, in functie de zona unde sunt amplasate. Un apartament cu doua camere costa intre 7.000 si 30.000 de dolari, iar cele cu trei camere se vand cu 8.000 de dolari in zone cum ar fi Berceni si Salajan, dar pot ajunge la 45.000 de dolari in Unirii sau Dorobanti. Locuintele cu 4 camere costa intre 10.000 de dolari in Berceni si 120.000 de dolari in Primaverii. Casele sunt oferite la preturi pornind de la 6.000 de dolari, pana la 800.000 de dolari. Terenurile cele mai bine vandute sunt in Baneasa, intre 100 si 300 de dolari pe metru patrat.

Sursa Gardianul