Bizwords Logo

Romanii isi ciocnesc de zor masinile pentru a obtine despagubiri mari

Marius Guta

Potrivit unor informatii obtinute de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a crescut numarul celor care reclama societatile de asigurare. In foarte multe cazuri, insa, aceste reclamatii sunt neintemeiate, unele fiind de-a dreptul amuzante. In alte situatii, insa, avem de-a face cu actiuni la limita legii sau chiar cu fraude.

Astfel, anul acesta, au fost inregistrare peste 250 de reclamatii impotriva societatilor de asigurare, din care jumatate se refera la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Dintre acestea, peste doua treimi au fost solutionate favorabil, restul fiind considerate neintemeiate sau se afla in curs de solutionare.

Inscenari si furturi

In majoritatea cazurilor de reclamatii dubioase este vorba despre masini furate sau inscenarea de accidente.

Una dintre cele mai frecvente metode prin care se incearca fraudarea companiilor de asigurari o reprezinta provocarea intentionata de accidente auto. Primul pas il reprezinta incheierea unei asigurari facultative CASCO, deoarece asigurarea obligatorie nu acopera in totalitate eventualele pagube rezultate in urma unui accident. De obicei asigurarea se face pentru o masina mai veche, care este supraevaluata. Urmatorul pas il reprezinta inscenarea accidentului, care, de obicei, este provocat chiar de catre proprietar. Dupa ce aceasta ultima etapa a fost parcursa, daca toate lucrurile merg bine, urmeaza incasarea asigurarii, care depaseste valoarea masinii. Din fericire, societatile de asigurare stiu deja la ce sa se astepte, asa ca acorda o atentie mult mai mare unor astfel de cazuri. Totusi, nu putine au fost situatiile in care aceste fraude au reusit. O alta metoda, mult mai complexa, o reprezinta inscenarea furtului autoturismului, de aceasta data fiind vorba despre masini cu o valoare foarte mare. Acestea sunt pur si simplu vandute de catre proprietari unor retele specializate care le fac pierduta urma. Dupa aceea urmeaza scenariul descris mai sus: reclamarea furtului si incasarea asigurarii.

Sursa Gardianul