Bizwords Logo

Vin banii de la FMI, ca rasplata pentru CPI

Marius Guta

Statele Unite ne-au pus o vorba buna la conducerea Fondului Monetar International

Saptamana aceasta se va discuta la Washington scrisoarea suplimentara de intentie la Acordul stand-by incheiat de Romania, anul trecut, cu Fondul Monetar International. Forma finala a acestei scrisori, care modifica angajamentele initiale ale Romaniei, a fost discutata cu Misiunea FMI, la inceputul lunii iulie. Cu aceeasi ocazie s-a stabilit ca decizia asupra acestui document sa fie luata la sfarsitul lunii august, dupa intoarcerea din vacanta a mai-marilor Fondului Monetar. Ieri, sefii FMI au revenit la serviciu, astfel ca in urmatoarele zile este asteptata o decizie privind acordul cu Romania. Potrivit unor surse parlamentare si guvernamentale, de aceasta data este vorba despre o simpla formalitate, fiind aproape cert un aviz favorabil, principalul atu fiind semnarea de catre Romania a acordului cu Statele Unite privind neextradarea soldatilor americani catre Curtea Penala Internationala. Drept rasplata, Washingtonul ne-a pus o vorba buna la FMI. In contextul in care SUA au cea mai mare contributie la bugetul FMI, cuvantul lor este decisiv, ne-au mai precizat sursele citate.

Tanasescu a aranjat, deja, totul

Pentru a nu lasa lucrurile la intamplare, ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, a fost, la inceputul acestei luni, la Washington, unde s-a intalnit cu prim-adjunctul directorului general al FMI. Discutiile, aparent tehnice, s-au concentrat asupra procesului de privatizare si asupra reformelor structurale, in special cele din sectorul energetic. Alte teme abordate au fost modalitatile de reducere a deficitului cvasifiscal, precum si cele de accelerare a privatizarii societatilor aflate, inca, in proprietatea statului. Adevaratul motiv al vizitei a fost revelat, mai mult sau mai putin involuntar, de catre ministrul finantelor. Acesta a declarat, la intoarcerea de la Washington: "Deja se pregatesc formalitatile pentru prezentarea scrisorii suplimentare de intentie, spre aprobare, in urmatoarele saptamani, in Consiliul Director al Fondului".

Masuri de protectie sociala

Bunavointa reprezentantilor Fondului Monetar International fata de Romania s-a manifestat si prin acceptarea celor mai multe dintre masurile de protectie sociala pe care Executivul intentioneaza sa le ia. Astfel, reprezentantii Guvernului si cei ai FMI au incheiat un "Memorandum suplimentar de politici economice si financiare". Acesta prevede reducerea cu 5% a contributiilor la asigurarile sociale, incepand cu 1 ianuarie 2003, precum si cresterea cu 40% a cuantumului ajutoarelor acordate persoanelor cu venituri reduse, pentru achitarea facturilor la energia termica. In plus, este luata in calcul si majorarea salariilor personalului din sectorul bugetar, precum si cresterea alocatiilor de stat pentru copii de la 180.000 la 210.000 lei/luna.

"Fiti si voi mai atenti, ca ne vede lumea"

Potrivit analistilor economici, cele mai importante dintre conditiile necesare unei cresteri economice solide nu au fost indeplinite.

Acest lucru este recunoscut chiar de catre Biroul FMI in Romania, care afirma ca "totusi, cresterile salariale din intreprinderile de stat le-au depasit pe cele din sectorul privat, iar procesul de privatizare a fost, din pacate, mai lent decat s-a asteptat". Cu toate acestea, aceeasi institutie afirma ca "evolutiile macroeconomice au ramas favorabile". Acest lucru este, de asemenea, in contradictie cu afirmatia potrivit careia "colectarea veniturilor s-a situat sub nivelul asteptarilor". Cat de favorabile sunt evolutiile macroeconomice o spune tot FMI, care afirma ca "exista pericolul subminarii succesului inregistrat cu privire la dezinflatie". Potrivit analistilor, aceste laude, combinate cu cearta parinteasca, se pot traduce astfel: "Va dam banii, dar fiti si voi mai atenti, ca ne vede lumea".

"Este impotriva logicii economice"

Neindeplinirea de catre Romania a conditiilor asumate este confirmata si de catre analistii economici.

In plus, acestia sustin ca Fondul Monetar International inchide ochii la cosmetizarea datelor oficiale, pentru a pastra aparentele si pentru a-si justifica eventuala deblocare a transelor doi si trei. "Cu toate acestea, este impotriva oricarei logici economice sa ai o scadere a inflatiei pe fondul cresterii tarifelor principalei surse de productie, energia electrica", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

Sursa Gardianul