Bizwords Logo

Razboiul tutunului, intre MAAP si producatorii straini de tigarete

Ilinca Teodoriu

Companiile internationale producatoare de tutun au primit o noua lovitura din partea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP). Printr-un proiect de ordonanta elaborat de catre acest minister, companiile internationale producatoare de tigarete de pe piata autohtona vor fi obligate sa achizitioneze din productia autohtona de tutun cel putin jumatate din materia prima utilizata. In opinia companiilor internationale producatoare de tigarete, noua initiativa a MAAP nu este decat o noua masura ce contravine legilor elementare ale economiei de piata. "Prin acest act normativ se incearca, pe cai artificiale, cresterea cantitatilor unui produs pentru care nu este cerere. Este o tendinta discriminatorie ce contravine chiar si normelor UE. Potrivit acestora, politicile unui stat nu trebuie sa distorsioneze competitia intre mai multi producatori", ne-a declarat Gilda Lazar, directorul de comunicare al JTI.

Lege pentru "ai nostri"

Ceea ce oficialii MAAP omit sa precizeze este faptul ca noul act normativ a fost elaborat de mai bine de trei luni de catre Nicolae Istudor, fostul director al Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) si actual director in cadrul MAAP. In urma cu doua luni, cand MAAP si-a manifestat pentru prima oara intentia de a promova aceasta ordonanta, Istudor a declarat ca aceasta a fost elaborata pentru sprijinirea culturilor autohtone de tutun, precum si pentru stoparea importurilor din Italia, Grecia si Republica Moldova. Ba chiar mai mult, atunci cand am cerut amanunte despre noul proiect de lege, Istudor a acuzat presa ca este platita de companiile multinationale. In schimb, acesta a uitat sa precizeze ca Uniunea Europeana a mai respins o data aceasta initiativa a ministerului.

"Multinationalii exagereaza!"

"Degeaba se plang companiile internationale ca tutunul romanesc nu este de calitate si de faptul ca sunt obligate sa importe mari cantitati de materie prima din strainatate. Calitatea este data de samanta folosita si de tehnologia utilizata in productie. Le dam acum sansa sa-si aduca tehnologii si sa-si cultive propriul tutun", a declarat Istudor. El a precizat ca importurile de tutun depasesc 32.000 tone pe an. Potrivit MAAP, noua ordonanta este o parghie de dirijare a productiei de tutun si se practica si in UE, iar mecanismul aplicat in vederea cumpararii de tutun romanesc in procent de 50% din cota de piata a tuturor producatorilor de tigarete trateaza in mod egal toti producatorii de tigarete si procesatorii de tutun.

Productia indigena - putina si proasta

Producatorii straini de tigarete explica de ce nu pot folosi tutun romanesc. "Noi producem marci internationale si indiferent din ce tara sunt produsele, calitatea acestora trebuie sa fie aceeasi. Noi cumparam tutun de la bursele internationale, pe diferite clase de calitate, iar in Romania nu exista decat patru clase. Si atunci cum am putea fabrica tigari Camel cu tutun din Baragan?", a argumentat Gilda Lazar. Specialistii afirma ca tutunul romanesc este mai aspru si nu are aromele celui cultivat in Turcia sau Italia. O alta problema ce vine sa ingreuneze sarcina MAAP este productia deosebit de mica a Romaniei. "Daca trebuie sa folosim tutun romanesc in proportie de 50% dintr-un total de 38.000 tone pe an, de unde facem rost de circa 18.000 tone de tutun, cand productia romaneasca este de maximum 8.000 tone?", se intreaba fabricantii de tigarete. Un alt argument adus de acestia in defavoarea noului ordin este faptul ca in Romania nu exista alte linii de prelucrare a tutunului decat cele ale SNTR-ului. "Tutunul trebuie prelucrat, iar liniile de prelucrare sunt in proprietatea SNTR si bineinteles ca si preturile ar fi stabilite de catre MAAP si SNTR", a mai adaugat Gilda Lazar.

O lovitura vor primi si consumatorii

Pe langa companiile multinationale, o lovitura vor mai primi si consumatorii. Astfel, din cauza faptului ca nu vor mai putea utiliza in procesul de productie decat un tutun inferior, companiile multinationale nu vor mai putea asigura aceeasi calitate a tigaretelor. "Nu vom mai putea produce marci internationale. Prin urmare ar trebui sa producem branduri locale pe care sa le cumpere statul", a conchis managerul de comunicare al JTI.

Sursa Gardianul