Bizwords Logo

Finantele din Iasi scot la mezat firma "Agmus"

Mihai Apostol

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Iasi a decis sa scoata la vanzare toate activele colosului industrial "Agmus" deoarece aceasta societate a acumulat datorii de zeci de miliarde, mai mari chiar decat capitalul social. Seful DGFP Iasi, Victorel Lupu, spune ca decizia de a vinde activele este perfect legala, chiar daca societatea apartine de APAPS care nu a fost consultata anterior luarii hotararii. "Statul este proprietar la "Agmus", dar datoriile trebuie recuperate fie ca APAPS se supara sau nu", afirma Victorel Lupu. El recunoaste ca situatia este critica. "Este posibil chiar sa dispara peste 1.000 de locuri de munca, dar datoriile societatii sunt uriase. Au depasit 56 de miliarde si exista restante vechi de 12 ani de care probabil au si uitat", afirma Victorel Lupu.

APAPS ameninta cu procesul

Hotarat sa recupereze macar o parte din aceste datorii, Victorel Lupu a si stabilit data la care va fi organizata licitatia - 3 septembrie - si pretul de pornire - 23 miliarde de lei, fara TVA. Proprietarul fostului colos industrial, APAPS, a primit cu reticenta insa vestea ca activele societatii sunt scoase la mezat de reprezentantii Ministerului de Finante. Directorul APAPS Iasi, Mihai Mustata, spune ca decizia DGFP a fost luata fara consultarea sa, motiv pentru care se gandeste foarte serios la deschiderea unui proces de anulare a licitatiei.

Angajatii se bucura

"Agmus" se afla intr-o profunda criza financiara din care nimeni si nimic nu a putut-o scoate pana acum. Societatea ieseana nu si-a mai platit datoriile la stat de aproape 12 ani, salariile sunt foarte mici, bunurile societatii au tot fost vandute, asa ca acum au ramas numai utilaje invechite si mari consumatoare de energie. In aceasta situatie, Directia de Finante a decis sa vanda hala principala de productie, magazia-anexa a fabricii si terenurile aferente ambelor constructii. Decizia Directiei de Finante a fost primita, surprinzator, cu speranta de catre angajatii fabricii a caror unica speranta de a mai avea un loc de munca ramane gasirea unui investitor serios. "Singura sansa de reabilitare a fabricii este preluarea ei de catre un investitor potent, cu reale aptitudini manageriale care sa puna societatea pe picioare", afirma directorul societatii iesene, Daniel Orzan.

Sursa Gardianul