Bizwords Logo

Clientii BTR isi vor recupera o parte din bani peste o luna

Marius Guta

Calvarul clientilor Bancii Turco-Romane (BTR) se apropie de sfarsit. Dupa aproape doi ani, timp in care s-au incercat diferite solutii de redresare a bancii, cei care au avut un cont la BTR pot, in sfarsit, sa-si recupereze banii. Din pacate, suma pe care acestia o vor primi este, totusi, limitata la nivelul plafonului stabilit de Fondul pentru Garantarea Activelor Bancare (FGA), respectiv 109 milioane de lei. Potrivit unor surse din cadrul bancii, banii vor fi platiti incepand cu luna octombrie.

Administrare speciala

In acest moment, BTR se afla in administrare speciala, administrator fiind Liviu Marica. De asemenea, lichidatorul bancii este Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Problemele financiare ale Bancii Turco-Romane au aparut la sfarsitul anului 2000, cand sumele care puteau fi retrase au fost limitate la 5.000 de dolari sau echivalentul in lei. Pentru ca cererile depaseau cu mult nivelul lichiditatilor bancii, au fost sistate orice fel de plati. Motivele pentru care a cazut BTR sunt inca invaluite in mister. Banca nu a avut probleme cu creditele neperformante, serviciile se apropiau foarte mult de nivelul din tarile dezvoltate, imaginea bancii era buna, iar increderea clientilor la un nivel foarte ridicat.

Cum s-au "topit" 40 milioane de dolari

Sunt, totusi, unele elemente care nasc suspiciuni. Astfel, in timp ce economia scadea, BTR crestea vazand cu ochii. In mod paradoxal, cand economia romaneasca a dat semne (firave, e adevarat) de redresare, BTR a raportat venituri din ce in ce mai mici. Potrivit estimarilor BNR, falimentul BTR a lasat in urma o paguba de 40 de milioane de dolari. Intrebarea care si-o pun cei care se ocupa de bunul mers al sistemului bancar este: unde s-au topit acesti bani? Din pacate, nu s-a gasit un raspuns cert si, mult mai important, nu s-au mai gasit banii. Una dintre explicatiile oferite este aceea ca actionarul majoritar, grupul turcesc Bayindir, a folosit banca pe post de supapa, prin care banii rezultati din propriile afaceri erau "eliberati" din sistem. Nu au fost excluse nici unele nereguli legate de depozitele bancii constituite in strainatate.

Cronica unui faliment anuntat

La inceputul lunii mai a.c., Banca Nationala i-a retras Bancii Turco-Romane autorizatia de functionare. Potrivit normelor din domeniu, acest lucru implica si solicitarea declansarii procedurilor de faliment. Pentru ca in acel moment existau contacte la nivel guvernamental intre Romania si Turcia pentru gasirea uneui solutii de redresare a bancii, declansarea falimentului a fost amanata. Numai ca, din cauza crizei economice in care se afla Turcia, BTR a fost lasata de izbeliste. Ca urmare, Banca Nationala a solicitat instantei declansarea procedurii de faliment. Pentru ca in termenul legal de doua saptamani nu a fost depusa nici o contestatie la decizia BNR, instanta a aprobat declansarea falimentului. Ca urmare, clientii BTR isi vor putea primi banii.

Se lucreaza la listele cu deponenti

"In momentul de fata se lucreaza la listele cu deponenti, iar platile vor incepe in scurt timp dupa ce acestea vor fi gata", ne-au declarat surse din cadrul bancii. Intocmirea listelor cere ceva timp pentru ca, in paralel, se calculeaza si sumele care vor fi platite fiecarui client in parte. O parte din liste sunt deja gata, in momentul de fata lucrandu-se, practic, la definitivarea acestora. Ca urmare, banii nu pot fi platiti mai devreme de 1 octombrie. Potrivit surselor citate, fiecare depunator va primi, pe langa valoarea initiala a depozitului, si dobanda cuvenita pe parcursul celor aproape doi ani de la incetarea platilor.

Maximum 109 milioane de lei

De aceste plati vor beneficia, asa cum am precizat, doar persoanele fizice. Suma maxima care se va plati fiecarui client persoana fizica este de 109 milioane lei, reprezentand plafonul maxim stabilit de Fondul de Garantare a Activelor Bancare. "Fondul dispune de sumele necesare pentru a plati banii tuturor clientilor BTR, persoane fizice. Potrivit estimarilor noastre, suma pe care urmeaza sa o platim se ridica la 200 - 220 miliarde de lei", ne-a declarat Marin Predescu, directorul economic al FGA.

Persoanele juridice, precum si cei care au avut mai mult de 109 milioane lei in conturi, trebuie sa participe la constituirea masei credale, iar banii ii vor primi pe masura ce activele bancii vor fi lichidate.

Sursa Gardianul