Bizwords Logo

Pretul megawattului, pretext pentru reinvierea Conel

Carmen Neacsu, Marilena Dan

Intentia anuntata a Executivului, privind crearea unui holding care sa reuneasca sectoarele termo, hidro si nuclear de producere a energiei este privita atat de specialistii din domeniu, cat si de analistii economici drept o initiativa fara sanse reale de atingere a obiectivelor propuse. Sindicalistii din sectorul energetic, cei mai acerbi contestatari ai procesului de restructurare a sistemului energetic, initiat de fostul ministru al industriilor, Radu Berceanu, in anul 2000, spun ca ideea premierului Adrian Nastase nu este rea, dar atrag insa atentia ca nu exista un cadru legal adecvat de organizare si functionare a unui astfel de sistem integrat. "In mod normal, in acest moment ar trebui sa existe deja legislatia privind constituirea holdingului. Discutam acum, cum facem de obicei, iar dupa aceea incropim ceva. Daca nu exista cadrul legal adecvat, credem ca initiativa Guvernului nu va fi o reusita", este de parere liderul Sindicatului Energeticienilor, Vasile Domocos. El a adaugat ca vor trebui foarte bine stabilite modul de functionare a holdingului, relatiile comerciale si financiare dintre companiile aflate in structura acestuia, concurenta dintre acestea, precum si problemele legate de structurile de conducere.

"Divizarea sistemului energetic - o mare greseala"

Premierul Adrian Nastase a anuntat, dupa intalnirea de luni cu ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, pe tema privatizarii si a restructurarii sistemului energetic, ca Executivul ar putea discuta in sedinta de astazi proiectul de ordonanta de urgenta privind constituirea cadrului general de creare a unui sistem care sa permita combinarea celor trei sisteme de producere a energiei. Surse guvernamentale ne-au declarat ca discutarea documentului ar putea fi amanata, intrucat proiectul nu a fost inca finalizat.

Premierul a opinat ca divizarea sectoarelor hidro, termo si nuclear de producere a energiei electrice "a fost o mare greseala", care a nu a permis sa se creeze concurenta intre aceste unitati de productie si astfel sa se reduca pretul energiei la 30 de dolari pe megawatt.

Reducerea pretului energiei - o utopie

Reducerea pretului la enegie pana la nivelul dorit de Guvern este vazuta de analistii economici si de sindicalistii din ramura ca fiind mai degraba o utopie. Totusi, se accepta ideea ca includerea in holding a celor mai eficiente unitati de productie a energiei electrice, in special a termocentralelor, ar putea determina o reducere a pretului megawattului, cu o singura conditie: realizarea unor investitii semnificative. Numai ca efectuarea investitiilor necesare pentru modernizarea societatilor desprinse din fostul Conel ar duce cu siguranta la diminuarea pretului megawattului, fara sa fie necesara reunificarea lor intr-un holding.

Pretul megawattului ar putea creste

Obiectivul anuntat de catre premierul Adrian Nastase de reducere a pretului la 30 USD/MGWh, ca urmare a centralizarii celor trei sisteme, nu poate fi atins, crede Vasile Domocos. El este de parere ca reducerea pretului va fi nesemnificativa sau chiar ca acesta ar putea creste, "pentru ca se va crea o suprastructura". La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu ne-a declarat ca nu crede ca infiintarea holdingului va duce la reducerea pretului energiei. "Se ridica semne de intrebare fata de ceea ce va insemna comasarea hidrocentralelor cu termocentralele, la ce nivel va fi pretul mediu al energiei pe ansamblul noii societati sau cine si cui va da comanda...", spune Domocos. El considera ca ar putea exista concurenta in interiorul holdingului doar in conditiile in care cheltuielile ar fi clar delimitate pentru fiecare filiala.

"Dupa divizarea Conel, cheltuielile sunt clare"

Radu Berceanu, fost ministru al industriei, a catalogat noua intentie a Guvernului ca fiind "o miscare complet gresita". "Divizarea Conel a fost un lucru cat se poate de bun. Cu ocazia impartirii companiei, noile societati s-au putut controla unele pe altele. S-a facut aceasta impartire ca fiecare sa stie care sunt cheltuielile pe salarii, masini si care este programul de investitii", a mai spus Berceanu.

Fostul ministru a concluzionat: "Guvernul Nastase incearca in mod prostesc sa puna la loc ceea ce a fost Conelul".

Sursa Gardianul