Bizwords Logo

Clientii bancilor cauta noi instrumente de economisire

Marius Guta

Tendinta generala de scadere a dobanzilor ii alunga pe micii depunatori

Sistemul bancar autohton se confrunta, in ultimul timp, cu o tendinta generala de scadere a dobanzilor. Potrivit analistilor economici, acest fenomen are cauze obiective, dar, pe de alta parte, a fost creat artificial. In consecinta, fortarea reducerii dobanzilor va duce la "evaporarea" economiilor populatiei. Bancile incearca sa contracareze acest efect prin reducerea dobanzilor la credite. Cu toate acestea, scaderea dobanzilor la depozite, practicata in ultima vreme de aproape toate bancile, i-a nelinistit pe micii depunatori, care sunt nevoiti sa-si reorienteze banii catre alte forme de economisire.

"Minim istoric"

Dobanzile practicate de sistemul bancar autohton, atat la depozite, cat si la credite, au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Rand pe rand, bancile comerciale au scazut dobanzile, astfel incat acum s-a ajuns practic la un dezinteres al populatiei fata de acest tip de economisire. Concret, dobanzile sunt cuprinse intre un minim de 18 % pe an, la depozitele constituite pe o perioada de o luna, si un maxim de 26% pe an, la depozitele constituite pe o perioada de 12 luni. Dobanzile cele mai mici sunt oferite de bancile cele mai puternice, iar dobanzile cele mai mari, de catre bancile mai slab cotate.

A scazut rentabilitatea plasamentelor in lei

Semnalul de reducere a dobanzilor la depozitele in lei a fost dat de principalele banci din sistem, respectiv BCR si BRD. Efectul a fost unul in lant, majoritatea celorlalte banci inscriindu-se in acest trend, cu unele exceptii. Este vorba, in primul rand, de bancile mici, care practica dobanzi peste media din sistemul bancar, pentru atragerea de lichiditati.

Dat fiind trendul descendent al inflatiei (1,2% in iulie si in jur de 1% in august) si faptul ca s-a ajuns in situatia in care dobanzile pentru depozitele in lei pe o luna, de exemplu, au ajuns in jur de

18-20% pe an (ceea ce inseamna un castig lunar de 1,5-1,6%), plasamentele in lei pe perioade scurte - o luna sau trei luni - nu mai sunt asa de rentabile ca pana acum.

Imprumuturile - o povara

Evident, exista si o parte buna a acestui fenomen, dar, din pacate, aceasta se dovedeste mai mult teoretica, decat practica. Unii specialisti bancari sustin ideea ca reducerea dobanzilor la credite va determina un acces facil al populatiei la imprumuturi, stimulandu-se, astfel, consumul si, implicit, productia. Confruntata, insa, cu cruda realitate, aceasta teorie nu sta in picioare. Pentru cei mai multi dintre romani, contractarea unui credit bancar este similara cu inrobirea, in conditiile in care veniturile abia le ajung pentru a-si duce zilele de azi pe maine.

"Populatia se reorienteaza"

Primele efecte ale scaderii dobanzilor s-au facut deja simtite, in randul clientilor bancilor comerciale existand o stare de neliniste. "Oamenii se intereseaza de nivelul pana la care vor mai scadea dobanzile si vor sa afle ce instrumente alternative exista, care sa ofere o dobanda mai mare", ne-a declarat Antoaneta Radu, administrator de cont la BCR. Cele mai cautate sunt certificatele de depozit, intrucat acestea au dobanda fixa pe intreaga perioada pe care au fost constituite. Acest fenomen al reorientarii atentiei populatiei catre instrumente financiare mai profitabile este confirmat si de catre analistii economici. "Daca nu va gasi ceea ce-si doreste in privinta plasarii economiilor si a obtinerii unui profit acceptabil, populatia nu va mai depune banii la banci si se va reorienta", considera analistul economic Ilie Serbanescu. In Valcea, de exemplu, oamenii ignora bancile si isi pastreaza economiile in certificate de trezorerie. Astfel, Directia de Trezorerie si Contabilitate Publica Valcea a vandut, in perioada 1 ianuarie-31 august a.c., certificate in valoare de 586 miliarde de lei.

"Fara depuneri, nu sunt nici credite"

Presiunea asupra scaderii dobanzilor a inceput de la cel mai inalt nivel. "Vom adopta, impreuna cu factorii responsabili din sistemul bancar, decizii stimulative in domeniul politicii dobanzilor, astfel incat accesul intreprinderilor la sursele de finantare sa fie mai larg", a afirmat, nu cu mult timp in urma, premierul Adrian Nastase. Ca o dovada a faptului ca nimic nu e intamplator, dobanzile au inceput sa scada. Totusi, in pofida acestui succes aparent al politicului asupra economicului, efectele nu vor fi cele scontate. Diagnosticul a fost pus de catre Ilie Serbanescu: "Presiunea politica vizand scaderea dobanzilor pentru stimularea creditarii va duce la gonirea banilor din sistemul bancar, ceea ce va determina scaderea posibilitatilor de creditare".

Sursa Gardianul