Bizwords Logo

Comisioane de miliarde de lei din obligatiuni municipale

Marius Guta

Un nou tip de afacere, din care toata lumea castiga

In ultimul timp, in Romania face furori un nou tip de afacere, din care toata lumea castiga, cu o singura exceptie: bugetul administratiilor locale. Este vorba despre emiterea, cumpararea si intermedierea cumpararii de obligatiuni municipale. Semnalul a fost dat de Primaria Predeal, care a emis prima serie de obligatiuni municipale. Succesul inregistrat pe toate cele trei segmente mentionate a determinat o veritabila avalansa a obligatiunilor municipale. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca pentru intermedierea vanzarii acestor obligatiuni se platesc comisioane care, in unele cazuri, sunt de ordinul miliardelor de lei.

Predealul a spart gheata

Primul emitent de obligatiuni municipale din istoria recenta a pietei de capital din Romania este orasul Predeal. In urma cu 11 luni au fost puse in vanzare 50.000 de obligatiuni cu o valoare nominala de 100.000 lei. Banii astfel obtinuti au fost destinati amenajarii unei noi partii de schi. In momentul de fata, obligatiunile Predeal se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti. Toate cele 50.000 de obligatiuni au fost subscrise, ceea e a determinat si alte primarii sa emita astfel de obligatiuni. Au urmat, astfel, obligatiunile Mangalia, Zalau, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Iasi. Succesul "de casa" al acestui tip de instrumente de economisire este dat de faptul ca prezinta un grad de risc redus, in contextul unui randament superior comparativ cu plasarea banilor in banci sau in valuta.

16 miliarde in doua zile

Unul dintre cele mai interesante rezultate s-a inregistrat in cazul obligatiunilor emise de Primaria din Alba Iulia. Astfel, peste 90% din persoanele fizice care au achizitionat aceste obligatiuni sunt din... Bucuresti. Cele 16 miliarde de lei reprezentand contravaloarea acestor obligatiuni au fost subscrise in doar doua zile, desi perioada de subscriere a fost de doua saptamani. De fapt, cele mai multe obligatiuni, respectiv 81% din total, s-au subscris chiar in prima zi.

"Acest lucru dovedeste ca oamenii au incredere in Primarie, ceea ce ne determina ca, la anul, sa emitem o noua serie de obligatiuni", ne-a declarat Calin Potor, viceprimarul municipiului Alba Iulia. Acesta a confirmat ca nu vor fi probleme cu plata dobanzii, cat si faptul ca au fost achitate comisioanele de intermediere.

Pe propriul risc

Toate prospectele de emisiune ale obligatiunilor municipale emise pana acum precizeaza ca "autorizatia acordata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu constituie o garantie cu privire la oportunitatea, avantajele, dezavantajele sau riscurile pe care le-ar prezenta tranzactiile cu acest tip de obligatiuni". Cu alte cuvinte, cei care cumpara obligatiuni municipale o fac pe propriul risc, in ciuda faptului ca primariile garanteaza rascumpararea "prin intreaga lor putere fiscala si de impozitare". Totusi, legislatia in vigoare obliga primariile sa acorde prioritate platilor referitoare la credite, indiferent de natura lor. Ca urmare, daca puterea lor fiscala si de impozitate nu este suficient de mare, acestea ar putea intra in incapacitate de plata.

Spaga cu legea in mana

Ignorand acest risc, primariile emit obligatiuni pe banda rulanta. Practic, avem de-a face cu un paradox economic: se imprumuta bani de la populatie pentru ca bugetele locale nu au fonduri suficiente pentru diferite lucrari, in contextul in care acesti bani trebuie returnati cu o dobanda substantiala, marind, astfel, deficitul bugetar. De asemenea, la cresterea acestui deficit contribuie si comisioanele oferite pentru intermedierea vanzarii obligatiunilor. Pentru a nu lasa loc la interpretari, aceste comisioane sunt mentionate in mod explicit in prospectele de emisiune. Astfel, Primaria Cluj-Napoca ofera un comision de intermediere de 1% din valoarea emisiunii, plus 1% din suma totala obtinuta, la care se adauga inca 1% pentru "grupul de vanzare". Aceeasi schema, adaptata la "specificul local", este utilizata de catre toate primariile care au emis obligatiuni municipale.

"Intotdeauna castiga cineva"

Eficienta economica reala a acestui tip de imprumut este pusa sub semnul intrebarii de catre analistii economici. "Ma indoiesc ca primariile pot returna banii, in conditiile in care singura sursa o reprezinta colectarea taxelor si impozitelor. Practic, in acest fel nu se obtine decat o crestere a deficitului bugetelor locale", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. Un castig exista, totusi, dar pentru intermediari. "Intotdeauna este cineva care castiga, iar intermediarii nu isi ofera serviciile pe gratis", a mai spus Ilie Serbanescu.

Sursa Gardianul