Bizwords Logo

Banii Sapard, vanati de firme pentru constructia de drumuri

Ilinca Teodoriu

Valva facuta de Ministerul Agriculturii (MAAP) pe tema Programului SAPARD nu a avut rezultatele scontate. Cu toate ca prin intermediul acestui instrument financiar nerambursabil, Romania va primi pana in 2006 circa 150 milioane de euro anual, potentialii beneficiari nu s-au inghesuit la agentiile regionale pentru a depune proiecte. Pentru prima componenta - "Imbunatatirea si preluarea marketingului produselor agricole", prin care se acorda pana la doua milioane de euro pe proiect, nu s-au depus decat noua proiecte, cu o valoare de 11.392.390 euro. In schimb, pentru cea de-a doua componenta, ce poate fi accesata doar de consiliile locale si care vizeaza imbunatatirea infrastucturii spatiului rural, s-au depus 151 de proiecte, cu o valoare de 123.139.585 milioane euro.

Pentru ca peste 25% din valoarea totala a proiectului trebuie sa fie suportata din fonduri proprii, Agentia SAPARD a incheiat un protocol cu BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banc Post, Banca Comerciala Ion Tiriac, Alpha Bank, Banca Romexterra, Banca Comerciala a Greciei sau Banca Romaneasca, ce vor acorda credite cu dobanzi reduse potentialilor beneficiari. "Pentru a primi credite, nu este nevoie de documentatie speciala. Solicitantii trebuie sa indeplineasca doar criteriile de eligibilitate din Ghidul SAPARD", a declarat Stefan Mitrache, directorul Agentiei SAPARD. In cazul in care cei interesati nu vor avea suficiente garantii, bancile vor apela la Fondul de Garantare al Creditului Rural, ce va acoperi 70% din valoarea garantiei.

Oficialii MAAP estimeaza ca la finele lunii numarul cererilor de finantare va depasi fondurile alocate Romaniei pentru anii 2000 si 2001. "Sunt convins ca batalia se va da pe marketingul produselor agricole, pentru carne si lapte, si nu pentru infrastructura rurala", a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in MAAP, contrazicand evidentele. "Cu toate ca agentiile regionale vor selecta proiectele eligibile, in acest caz apartenenta politica nu are nici o legatura. Oricum, Ministerul Agriculturii este cel mai apolitizat minister", a conchis Steriu.

Sursa Gardianul