Bizwords Logo

Termocentralele duc "greul" productiei de energie

Aproape doua treimi din cantitatea de energie electrica realizata in prima jumatate a acestui an, respectiv 63,2%, a fost produsa in termocentrale, in ciuda unei scaderi a productivitatii echivalate la 297 milioane kWh. In schimb, in aceeasi perioada s-a marit cu 996 milioane kWh cantitatea de energie electrica produsa de hidrocentrale. Ca urmare a acestei cresteri, Hidroelectrica se afla pe locul doi in topul producatorilor de energie electrica din Romania, cu o pondere de 28,4% din total. Procentual, aceasta crestere este cu 18% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste societatea Nuclear-Electrica, aceasta are o "cota de piata" de numai 8,4%, ceea ce echivaleaza cu o productie de 1,940 milioane kWh.

Pentru ca productia de electricitate nu acopera in totalitate cererea de pe piata, in perioada mentionata s-au efectuat importuri de energie electrica echivalate la 174,4 milioane kWh.

Resursele principale de energie primara pentru productia romaneasca de energie sunt carbunii: 14, 063 mii tone, din care 1,471 mii tone importati. Gazele naturale folosite in productie au insumat 7.332 milioane metri cubi, importurile fiind de 1.573 milioane metri cubi. (C.S.)

Sursa Gardianul