Bizwords Logo

Curtea de Conturi acuza SIF-urile de preluare ilegala de actiuni

Carmen Neacsu, Marius Guta

Dupa seria de articole aparute in ultimul timp in presa, legate de presupuse nereguli la unele dintre Societatile de Investitii Financiare (SIF), una dintre institutiile cu atributii in acest domeniu s-a autosesizat. Este vorba despre Curtea de Conturi, care va lua la bani marunti activitatea tuturor SIF-urilor, acuzate, printre altele, de preluare ilegala de actiuni.

Ingineriile financiare, sub lupa

Curtea de Conturi va incerca sa stabileasca daca dividendele din perioada 1992-1996, retinute de FPP, care se cuveneau actionarilor, au fost transformate in actiuni si transferate acestora sau nu. "Aici lucrurile stau destul de rau, urmare a ingineriilor financiare prin care au fost pagubiti si cetatenii, si statul", a anticipat Dan Saguna. Lista cu posibilele nereguli contine si alte semne de intrebare, unul dintre ele fiind acela daca veniturile din vanzarea actiunilor inainte de aparitia Legii privind transformarea FPP-urilor in SIF-uri (nr. 33/1996) au fost transformate in actiuni si cedate celor indreptatiti, dupa ce cheltuielile aferente privatizarilor facute de FPP au fost deduse. Aceasta chestiune, considera Saguna, ridica "numeroase dubii".

Administrare frauduloasa

Una dintre cele mai dure acuzatii aduse de presedintele Curtii de Conturi Societatilor de Investitii Financiare este ca acestea au preluat ilegal o parte din actiunile administrate in momentul de fata. Potrivit legii, Fondul Proprietatii de Stat, precursorul actualelor SIF-uri, a avut rolul de a administra si gestiona actiunile oferite gratuit de catre stat tuturor celor care aveau cel putin 18 ani in 1989. Distribuirea actiunilor s-a incheiat in 1994. Cel putin oficial si in conformitate cu prevederile legii. Totusi, SIF-urilor le-au fost distribuite actiuni si dupa aceasta data. Este vorba despre acele actiuni rezultate in urma majorarii capitalului social al societatilor comerciale la care SIF-urile aveau calitatea de actionar. Potrivit notei de fundamentare privind necesitatea unui control la SIF-uri, intocmita de Curtea de Con-turi, "nu a fost emis nici un act normativ care sa prevada o astfel de preluare a actiunilor". Acelasi document precizeaza ca "operatiunile privind transferul efectuat de catre societatile comerciale cu capital de stat catre Societatile de Investitii Financiare a unei parti din actiunile suplimentare, rezultate in urma majorarii capitalului social, nu au temei legal".

In legatura cu aceste acuzatii si cu iminenta controlului Curtii de Conturi, Societatile de Investitii Financiare se mentin in expectativa. Acestea nu au decis, inca, ce pozitie sa adopte, motivandu-si lipsa de reactie prin faptul ca, oficial, nu li s-a adus nici o acuzatie.

Propuneri de modificare a legislatiei

De asemenea, presedintele Curtii de Conturi a spus ca, in conditiile in care unele prevederi legislative actuale in ceea ce priveste SIF-urile sunt neclare, se are in vedere elaborarea unor propuneri legislative de modificare a legislatiei in domeniu. Acesta a tinut sa asigure ca "acest lucru se va grabi", dat fiind ca tematica SIF-urilor se incadreaza la capitolul "Probleme care nu sufera amanare". Totusi, a tinut sa aminteasca presedintele Curtii de Conturi, institutia are prea putini controlori si multe dintre actele de control intarzie din cauza acestei situatii, care ar putea fi imbunatatita o data cu aprobarea bugetului pe 2003, care sa permita suplimentarea numarului de posturi.

Nereguli de miliarde la DGFP Calarasi

Pentru ca presupusele nereguli de la Societatile de Investitii Financiare nu au fost dovedite deocamdata, Dan Saguna a prezentat un caz concret de incalcare a dispozitiilor legale. Este vorba despre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Calarasi, ai carei functionari au adus bugetului de stat prejudicii de 7,3 miliarde de lei. Pagubele au fost produse in urma vanzarii de catre DGFP Calarasi a unor active aferente Complexului Baza Siloz Ciulnita, bun imobil aflat in proprietatea societatii Combciulnita SA, pus sub sechestru ca urmare a neonorarii obligatiilor bugetare.

De asemenea, potrivit unei note a Curtii de Conturi, un alt caz care naste suspiciuni se refera la incalcarea de catre Consiliul Local Cluj-Napoca a a mai multor norme financiar-contabile.

In principal, este vorba despre inregistrarea, neurmarirea si neincasarea unor venituri cuvenite bugetului local din asocieri, inchirieri, taxe de afisaj, reclama si publicitate.

Sursa Gardianul