Bizwords Logo

Romania isi transforma creantele in actiuni

Marius Guta

Creantele pe care Romania le are in diferite tari si care depasesc doua miliarde de dolari ar putea fi transformate in actiuni, a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase. In contextul in care recuperarea creantelor s-a dovedit a fi aproape imposibila in ultimii 12 ani, aceasta decizie a Guvernului reprezinta o veritabila "inginerie financiara" cu final fericit. Practic, planul e simplu, ceva mai complicata fiind, insa, realizarea lui: Romania va crea cate o societate mixta cu toate tarile de la care are de recuperat creante, aportul nostru de capital fiind echivalentul creantelor neachitate.

Potrivit sefului Executivului, investitiile romanesti in strainatate se situeaza la un nivel foarte scazut, prezenta oamenilor de afaceri din Romania in structura actionariatului unor societati straine fiind mai mult intamplatoare. "Noi, practic, nu existam in strainatate sub aspectul investitiilor straine si poate ca ar fi mai bine sa transformam creantele noastre din strainatate, pe care incercam de ani intregi sa le recuperam si pentru care ni se ofera intre 10 si 15 centi la un dolar, in aport la o societate mixta in tara respectiva", a spus Adrian Nastase, in cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor si consulilor generali ai Romaniei.

La data intocmirii programului de recuperare a creantelor, la inceputul anului trecut, Irakul era cel mai mare debitor, cu aproximativ 1,7 miliarde dolari. De asemenea, pe lista datornicilor se afla Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Angola, Guineea, Cuba, Coreea de Nord si Mongolia.

Sursa Gardianul