Bizwords Logo

Statul impiedica migratia fortei de munca prin taxe uriase

Stefan Etves

kFirmele care "exporta" personal calificat incrimineaza abuzurile Ministerului Muncii

De la infiintarea Oficiului pentru Migrare a Fortei de Munca (OMFM), muncitorii romani care doresc sa plece sa munceasca cu contract legal in strainatate, in special in Israel, intampina greutati imense. Anul trecut, un muncitor roman cheltuia aproximativ 500 dolari pentru un contract de munca in aceasta tara, in timp ce, in prezent, costurile plecarii depasesc 2.000 de dolari.

Taxe de patru ori mai mari

Pana la inceputul acestui an, un muncitor care pleca sa lucreze "afara" platea 800.000 lei pentru pasaport, 50.000 lei - patru fotografii, 50.000 lei pentru cazier si contravaloarea a 150 de dolari pentru vizita medicala la spitalul "Caritas". In plus, el mai achita 270.000 de lei pentru o adeverinta care sa ateste ca nu are interdictie de a parasi tara si circa 200 dolari - comision pentru firma de recrutare.

Din ianuarie 2002, s-a schimbat atat metodologia de recrutare a personalului, cat si nivelul taxelor. Inainte de semnarea protocolului intre Asociatia Antreprenorilor si Constructorilor din Israel (AACI) si Oficiul Roman, asigurarea medicala si de accidente era platita de angajatorul din Israel. Acum, Oficiul, impreuna cu AACI, trimit muncitorii la societatea de asigurari Allianz Tiriac, unde cuantumul asigurarii este de 540 dolari, din care 70 dolari sunt riscurile acoperite de polita si 470 dolari, acoperirea conferita de Shiloah (o societate de asigurari din Israel) pentru asigurarea obligatorie de sanatate din aceasta tara.

Salariul pe cateva luni, platit inainte de plecare

Protocolul semnat intre Oficiu si Asociatia Antreprenorilor aduce beneficii ambelor parti. AACI si-a urmarit strict interesele financiare si a castigat. Orice angajator din Israel care doreste sa lucreze cu muncitori romani va trebui sa se inscrie in asociatie (unde va plati o cotizatie de 1.200 dolari pe an) si sa-i plateasca acesteia un comision de 100 dolari pentru fiecare om angajat.

Mai putin avantajat este muncitorul roman. Acesta este obligat sa plateasca in plus 200 dolari - comisionul AACI, 540 dolari - asigurarea obligatorie de sanatate, platita in avans pe un an de zile, 200 dolari - asigurarea obligatorie de somaj si pensie, platita si aceasta in avans pe 12 luni, 150 dolari - vizita medicala la Caritas, 200 dolari - biletul de avion, 200 dolari - comisionul firmei de intermediere.

Comisionul de 200 dolari perceput de AACI este impartit intre doua societati romanesti. Conform informatiilor primite, 120 dolari din banii incasati de la muncitori sunt incasati de societatea "Monitorizare Internationala" SRL, care a luat fiinta pe 5 august 2002. Restul de 80 dolari sunt incasati de "IL Servicii" SRL pentru ocuparea administrativa (33 dolari revin reprezentantei din Romania si 47 dolari pentru AACI).

Cinci spitale agreate pentru analize

Pentru efectuarea investigatilor medicale, au fost atestate de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii din Israel cinci institute romanesti. Acestea sunt Medsana, care practica un tarif de 2,9 milioane lei pentru efectuarea analizelor, Fundatia "Victor Babes" din Spitalul Victor Babes, al carui tarif este de 6.241.000 lei, CTFN - Spital Caritas, cu 4,5 milioane lei. In afara de acestea, pe lista mai figureaza inca doua centre medicale, respectiv spital Colentina SC Telemedica SA, care practica un tarif de 135 dolari, si SC Romar SRL - Spital Colentina, cu tariful de 4.650.000 lei. Telemedica functioneza insa in incinta Spitalului Caritas si nu in Colentina, iar Romar efectueaza analize in alta locatie decat cea din Colentina.

MMSS face concurenta neloiala

Presedintele Patronatului Agentilor Economici Acreditati pentru Plasarea Fortei de Munca in Strainatate (ACORD), Roxana Prodan, acuza Ministerul Muncii (MMSS) de abuzuri in cazul infiintarii Oficiului pentru Migrarea Fortei de Munca. "Daca societatile private lucreaza din 1990 in domeniul plasarii fortei de munca in strainatate, existand peste 200.000 de contracte incheiate, nu vad de ce MMSS a creat un concurent de stat firmelor acreditate de el insusi. Mai mult, la sapte luni de la infiintarea Oficiului, probabil realizand ca viabilitatea acestuia tinea doar de contractele capsunarilor, Oficiul a fost externalizat, rebotezat si implicat in obtinerea permiselor de munca pentru cetatenii straini. Corect ar fi fost ca atributiile acestui organism sa se limiteze la sezonieri, lasandu-se plasarea muncitorilor calificati si a specialistilor in sarcina firmelor cu experienta", considera Prodan.

Sursa Gardianul