Bizwords Logo

Romania exporta masiv condimente exotice

Ilinca Teodoriu

In topul celor mai apreciate produse alimentare se afla condimentele, care, anual, aduc venituri din ce in ce mai mari atat importatorilor, cat si agentilor economici care le comercializeaza pe piata. Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, pana la sfarsitul lunii iulie, Romania a importat condimente cu o valoare totala de peste 4 milioane USD, suma ce depaseste valoarea importurilor realizate in ultimii doi ani, in acelasi interval de timp. Preferintele consumatorilor pentru piper, ardei iute sau dulce, vanilie si scortisoara sunt din ce in ce mai pronuntate, fapt demonstrat chiar de cifrele MAAP. Daca in urma cu doi ani, importurile se ridicau la circa sase milioane USD, anul trecut condimentele au adus agentilor economici peste 7,5 milioane USD.

Majoritatea importatorilor au adus pe pietele romanesti piper, ardei dulci si iuti, scortisoara, cuisoare, seminte de anason, curry si vanilie. Dintre acestea, pana in luna iulie cel mai cautat condiment a fost piperul, mirodenie din care importatorii au adus peste 49 tone cu o valoare totala de 340.000 USD. Dupa cautare, cel de-al doilea condiment este scortisoara, din care s-au importat 8,9 tone, in valoare de 54.000 USD. La popul opus se gasesc importurile de vanilie, din care comerciantii au importata doar 483 kilograme; cimbru - 1,4 tone; seminte de anason - 1,8 tone si cuisoare.

Record la exportul de coriandru

Mai putin obisnuit este faptul ca Romania este si exportatoare de condimente. Cu toate ca specificul climei temperat continentale nu permite dezvoltarea culturilor de cuisoare, vanilie si curry, tara noastra exporta anual, pe pietele europene, condimente in valoare de peste un milion de dolari. Desi la majoritatea grupelor de condimente agentii economici autohtoni exporta cantitati ridicole, precum doua sau trei kilograme, la subclasa "ghimbir, sofran, curcuma, cimbru si dafin", Romania este un concurent semnificativ pe pietele externe. Potrivit MAAP, in prima jumatate a anului, desi am exportat doar doua kilograme de foi de dafin, la coriandru am bautut recordul, Romania exportand peste 173 tone, in valoare de jumatate de milion de dolari. Alte condimente pe care tara noastra le pune la dispozitia europenilor - in special a francezilor si a germanilor - sunt cimbrul salbatic, foi de dafin, seminte de chimion, marar, nucsoara si piper.

Sursa Gardianul