Bizwords Logo

Noua Lege a RCA este in impas

Finalizarea proiectului Legii asigurarilor auto obligatorii este in impas, din cauza unor neintelegeri intre specialisti, care se refera, in primul rand, la varsta de la care soferii vor plati asigurari mai mari. surse din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor afirma ca, la nivel guvernamental, nu s-a decis inca daca aceasta lege va intra in vigoare in acelasi timp cu Legea asigurarilor obligatorii a locuintelor, respectiv 1 ianuarie 2003. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pregateste noi reglementari privind asigurarile de raspundere civila auto. Astfel, potrivit unui proiect de lege care se afla in faza de finalizare, in sistemul asigurarilor auto obligatorii vor aparea majorari substantiale de prime. Daca in momentul de fata, toti proprietarii de autovehicule platesc aceeasi suma si primesc aceleasi despagubiri, in noul proiect de lege se are in vedere departajarea in functie de varsta soferului, numarul de accidente in care a fost implicat si valoarea de piata a masinii. Potrivit surselor citate, toate aceste prevederi vor fi discutate in cadrul Guvernului, decizia de modificare a Legii raspunderii civile auto fiind una politica.

"Oricum, Guvernul va avea ultimul cuvant", sustin sursele mentionate. In principiu, raman in discutie doua elemente: valoarea primei de asigurare si varsta de la care soferii vor plati asigurari mai mari. In primul caz, sunt luate in discutie trei variante pentru stabilirea nivelului politei de asigurare in functie de valoarea de piata a masinii: 1%, 1,5% si 2%. CSA, care este sprijinita la acest capitol si de catre societatile de asigurare, sprijina ideea unui procent cat mai mare, spre deosebire de Executiv, care vrea un procent cat mai mic.

In ceea ce priveste majorarea primei de asigurare, se asteapta opinia medicilor cu privire la varsta de la care reflexele soferilor scad in mod simtitor. (M.G.)

Sursa Gardianul