Bizwords Logo

Regiile locale, luate la ochi de oamenii lui Cozmanca

Florin Budescu

Cele 16 Centrale Electrotermice (CET) trecute in subordinea autoritatilor locale au pierderi de sute de miliarde de lei, cu exceptia CET Calarasi, cu 600 milioane lei beneficii, a declarat, ieri, Ioan Radu, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice (MAP). Ponderea salariilor in cifra de afaceri a CET este de pana la 60%, fata de 17-18%, cat este normal.

El a aratat ca toate veniturile inregistrate de CET Vaslui sunt cheltuite pentru plata salariilor. Salariul mediu al personalului preluat de administratia publica locala este de 18 milioane lei.

RADET are 40% pierderi pe retea

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Serviciilor Publice de Gospodarire Comunala va verifica modul in care RADET calculeaza tarifele la energia termica si va cauta solutii pentru ca in costul total al facturii de intretinere a locuintei sa nu mai fie incluse toate pierderile inregistrate pe reteaua de distribute, cu exceptia celor tehnologice normate, a declarat Ioan Radu. El a aratat ca in costul facturilor la energia termica sunt incluse in prezent si pierderile de pe retea, situate intre 25% si 40% din valoarea totala a facturilor, desi pierderile tehnologice normate care pot fi adaugate, potrivit legii, se ridica la aproximativ 10%.

"Vom incerca, pe baza unor analize sectoriale, sa reducem etapizat, incepand cu 1 decembrie, valoarea facturilor de plata a agentului termic cu cateva procente din costul pierderilor. M-as bucura sa scadem aceste pierderi, pentru inceput, cu 5-10%", a spus Radu, precizand ca RADET, prin reteaua de 9.000 km de conducte pe care o detine, este a doua institutie ca marime in lume, dupa cea din Moscova.

Apa Nova, un non-model de privatizare

Apa Nova e un model de cum nu trebuie privatizate serviciile publice, in conditiile unui monopol privat, spune demnitarul. In luna august, s-a declansat un control mixt al MAP si al Corpului de Control al Prefecturii Bucuresti, in care s-a descoperit ca Apa Nova nu a prezentat nici pana azi structura tarifului practicat. Firma a folosit bunuri de inventar ale RGAB, in valoare de 130 miliarde lei, mult peste valoarea celor preluate de proprietarul francez. Pana pe 18 mai 2001, Apa Nova ar fi trebuit sa puna la dispozitia autoritatilor un contract de audit, lucru care nu s-a intamplat nici astazi.

Nereguli grave s-au descoperit si la RATB, care achita 3,5 milioane de lei unei SRL, pentru spalarea fiecarui autobuz, in conditiile in care detine un service propriu, spune Ioan Radu.

"Cresterea tarifelor practicate de regia bucuresteana nu a mai fost avizata de Oficiul Concurentei din 1999. Pretul biletului e cum vrea muschii RATB. Mai exista si pe Valea Jiului un performer, care practica un tarif la apa rece dublu fata de media pe tara", a subliniat oficialul MAP.

Sursa Gardianul