Bizwords Logo

Managementul defectuos a pus RomTelecom pe butuci

Petre Prodan

Bilantul financiar-contabil al operatorului national de telefonie fixa arata ca acesta se afla in cadere libera

Rezultatele financiare pe 2001 ale principalului operator de telefonie fixa din Romania, Societatea Nationala de Telecomunicatii RomTelecom SA, nu sunt deloc de invidiat, dar arata situatiile financiare pe anul trecut. Practic, compania a reusit performanta de a incheia anul fiscal 2001 cu pierderi de peste 788 miliarde de lei, dupa ce, in 2000, rezultatul brut al exercitiului financiar indica un profit de 898,6 miliarde de lei. Ca urmare, indicatorii analizei financiare, rentabilitatea economica si cea financiara, inregistrati la finele anului trecut au fost zero, dupa ce cu un an inainte acestia au atins valori de 0,02 respectiv 0,43. Aceasta prabusire in numai un an nu poate avea decat o explicatie: managementul actual a avut misiunea de a scadea performantele economice ale RomTelecom, in scopul de a-i scadea valoarea de piata si de a-i descuraja pe potentialii investitori care ar vrea sa participe la anuntata privatizare din aceasta luna. Cu un nivel mare al datoriilor, majorarea de capital (atat de dorita de OTE) devine o solutie obligatorie pentru ca firma sa nu intre in faliment.

Cheltuieli in crestere, profit pe minus

Cauzele acestor rezultate financiare proaste pot fi puse in principal pe seama cresterii semnificative a unor cheltuieli precum cele de personal, de la 1.460,7 miliarde de lei in 2000 la 2.262,7 miliarde de lei anul trecut (din care cele cu salariile au reprezentat 970,4 miliarde respectiv 1.611,9 miliarde de lei). Aceasta cu toate ca rentabilitatea salariatilor a fost scazuta, de 0,26 in 2000 si de 0,35 in 2001. La o privire de ansamblu asupra cheltuielilor efectuate de catre RomTelecom anul trecut, se poate observa o crestere de peste 300% a cheltuielilor cu amortizarea, de la 483,5 miliarde de lei in 2000 la 1.604,5 miliarde anul trecut, cu toate ca societatea nu a facut investitii foarte mari in ceea ce priveste activele imobilizate. Aceasta inseamna ca s-a luat decizia trecerii la amortizarea accelerata a unor mijloace fixe, cheltuieli care duc si ele la diminuarea profitului si implicit a impozitului pe profit.

Au crescut datoriile pe termen scurt

Nici in primele trei luni ale anului in curs situatia financiara a RomTelecom nu a dat semne de redresare, mai ales in conditiile in care s-au inregistrat cresteri foarte mari ale unor cheltuieli. Exemple sunt numeroase, de la cheltuielile cu salariile personalului, care au ajuns la 791,6 miliarde de lei, cele cu deplasarile si detasarile la finele perioadei (31 martie a.c), de 16 miliarde de lei, la cele cu dobanzile, care s-au majorat de la 143,3 miliarde la 352,7 miliarde de lei. La acestea se adauga si cheltuielile cu comisioanele privind titlurile de plasament, care au ajuns la 220 miliarde de lei. In acelasi timp, a crescut si gradul de indatorare a societatii, in principal ca urmare a acumularii unor datorii pe termen scurt, sub un an, de la 16.564 miliarde de lei la inceputul anului, la 30.712 miliarde lei la 31 martie a.c., atat fata de furnizori, cat si cele comerciale si bugetare. In schimb, au fost achitate sau trecute pe termen scurt datoriile pe perioade mai mari de un an.

Capacitate scazuta de autofinantare

Lichiditatile care pot fi folosite in timp foarte scurt (fondul de rulment) au scazut, pe masura ce nevoile de bani disponibili imediat au crescut. Situatia este cu atat mai neagra pentru RomTelecom, cu cat au scazut si lichiditatile, ajungandu-se de la o trezorerie pe plus (46 de miliarde lei) in anul 2000, la un minus de 1567,2 miliarde lei. Intrebarea care se poate pune in acest caz este cum pot fi efectuate niste cheltuieli atat de mari cu salariile, deplasarile si comisioanele, in momentul in care gradul de indatorare al companiei a crescut in 2001 la 43,35, fata de 41,4 in 2000, pe masura ce solvabilitatea patrimoniala a scazut de la 57,43 in 2000 la 55,65 anul trecut. Capacitatea de autofinantare este si ea in scadere, ceea ce demonstreaza ca, in final, incasarile si lichiditatile nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor.

Sefii OTE vin la negocieri

Lefteris Antonakopoulus, directorul executiv al companiei elene OTE Telecom, va sosi zilele acestea la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane planul de restructurare pe care compania elena doreste sa-l aplice la operatorul roman de telecomunicatii. Potrivit OTE, directorul executiv ar putea fi insotit la discutii de catre presedintele OTE International, George Skarpelis, cei doi urmand sa incerce sa obtina din partea autoritatilor de la Bucuresti un angajament scris vizavi de planul de afaceri pregatit de OE pentru RomTelecom. OTE are in vedere majoarea capitalului RomTelecom, in scopul acoperirii fondurilor necesare programului de restructurare. Managerii eleni estimeaza ca in acest an este nevoie de circa 450 milioane de dolari pentru restructurare, din care 200 de milioane dolari ar putea proveni din majorare de capital.

Sursa Gardianul