Bizwords Logo

Desi strugurii sunt mai putini, calitatea vinului va creste

Ilinca Teodoriu

Cu toate ca Romania are un potential vini-viticol de invidiat, situandu-se pe locul cinci in Europa la suprafata cultivata cu vii si pe locul sase la productia de struguri, anul acesta productiile de struguri obtinute nu se ridica la nivelul asteptarilor. Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, majoritatea suprafetelor cultivate cu vita-de-vie au fost afectate semnificativ, motiv pentru care productia de struguri din acest an va fi de circa 890.000 de tone, fata de peste 950.000 de tone, obtinute anul trecut. Ingrijorator este faptul ca diminuarea productiei de struguri nu este un "fenomen" izolat, anual, cantitatile de struguri obtinute fiind mai mici decat productia anului precedent. Potrivit datelor, ultima productie-record a Romaniei s-a inregistrat in urma cu sase ani.

Daca in 1996 s-a obtinut o productie de struguri de peste 1,5 milioane tone, anul trecut aceasta se ridica la circa 900.000 tone. In ceea ce priveste productia totala de vin, aceasta a avut o evolutie fluctuanta. Spre deosebire de anul 1996, cand s-au obtinut aproape opt milioane de hectolitri, in 2001, productia totala de vin brut nu a depasit cinci milioane de hectolitri.

Se scumpeste vinul

Diminuarea productiilor este confirmata si de Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania (APEV), ce estimeaza o reducere a productiilor de aproximativ 6%. "Din cauza secetei prelungite din ultimii ani, fata de anul trecut, in prezent estimam o productie mai scazuta. In aceste conditii, pretul de achizitie al strugurilor va creste si fara indoiala ca si pretul la vin se va mari. Ceea ce este imbucurator este faptul ca, desi cantitatea de struguri este mai mica, calitatea vinului este semnificativ mai mare", a declarat presedintele APEV.

In ceea ce priveste exporturile de vin, parerile sunt impartite. Astfel, Mihai Sampetru, presedintele patronatului Vinrom, apreciaza ca din cauza calitatii inferioare a vinului romanesc, tara noastra exporta maximum 3.000 vagoane de vin pe an. "Trebuie sa ne adaptam cerintelor internationale. Chiar daca preturile la export sunt mult mai mici, fata de vinurile din UE, California sau Africa, vinului romanesc ii lipseste finetea calitatii."

In schimb, Basil Zarnoveanu sustine ca in prezent exporturile au inregistrat o revenire fata de anii precedenti, principalii parteneri ai tarii noastre fiind Germania, Basarabia, Franta, Japonia si Marea Britanie. "Exporturile se vor mentine la nivelul ridicat, in conditiile in care pretul pe plan european va creste din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile care au afectat productia unor tari mari producatoare de vin", a apreciat presedintele APEV.

Sursa Gardianul