Bizwords Logo

"Saddam dicteaza pretul benzinei romanesti"

Arpad Dobre

Bagdadul a ieftinit titeiul, dar Petrom n-a aflat inca. Declaratia purtatorului de cuvant al SNP este naucitoare

Majorarea, de catre SNP Petrom, a pretului carburantilor cu 12-15% la rafinarii a pus pe jar companiile multinationale care opereaza in Romania, dar si benzinarii particulari. Desi s-au ferit sa aduca acuze fatise SNP, reprezentantii firmelor private au declarat ca masura Petrom i-a luat pe nepregatite, stocurile de combustibili de care dispun acesti operatori fiind foarte mici. Si asta pentru ca nimeni nu-si poate permite sa blocheze sume uriase in stocuri. Drept urmare, companiile amintite sunt obligate sa cumpere benzina si motorina la preturi majorate si, implicit, sa le vanda mai scump. Pe de alta parte, Petrom isi motiveaza decizia noii scumpiri prin cresterea pretului mondial al titeiului, cauzata de posibilitatea declansarii unui razboi intre SUA si Irak.

Aceasta este a opta runda de scumpire a carburantilor dictata de Petrom de la inceputul anului si, probabil, nu ultima.

O masura anticoncurentiala

Presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, a declarat ieri ca majorarea efectuata de Petrom este anticoncurentiala, deoarece, desi a scumpit carburantii la poarta rafinariilor, preturile la benzinariile SNP vor ramane nemodificate pana la o data ce nu a fost specificata. In acest timp, benzinariile particulare si companiile multinationale care se aprovizioneaza de la rafinariile Petrom vor fi nevoite sa achizitioneze carburantii la urmatoarele preturi: benzina cu cifra octanica 98 - 8.798.400 lei/tona (de la 7.650.800 lei/tona), iar cea cu cu cifra octanica 92 - 8.632.800 lei/tona (de la 7.506.800lei/tona). Pentru motorina, pretul a fost majorat de la 6.641.000 lei/tona la 7.236.300 lei/tona. Drept urmare, benzinarii particulari prevad o scumpire de minimum 1.000 lei pe litru la benzina (sau chiar 1.200-1.500 lei) si de circa 700 lei pe litru la motorina.

Surse din domeniul petrolier afirma ca societatii Petrom "ii da mana" sa majoreze preturile la rafinarii, atata vreme cat, anterior acestei scumpiri, pretul carburantilor la benzinariile de stat era oricum mai mare cu circa 300 de lei pe litru decat la depozite. Drept urmare, SNP mai poate mentine o vreme preturile neschimbate la pompa. Benzinarii particulari considera ca Petrom a apelat la aceasta strategie in scopul cresterii vanzarilor la statiile sale.

Preturile practicate de benzinariile Petrom din Bucuresti sunt 21.950 lei/litru pentru benzina premium, 20.900 lei/litru pentru premium fara plumb, 22.350 lei/litru pentru benzina super plus, 21.100 lei/litru - benzina super plus fara plumb, benzina euro premium - 23.800 lei/litru, iar euro diesel - 18.550 lei/litru. Pretul unui litru de motorina cu 0,2% sulf este de 15.750 lei, iar cel al unui litru de motorina cu 0,5% sulf - 15.850 lei.

Promisiuni mincinoase

Aceasta noua scumpire a carburantilor a survenit la numai doua zile de cand directorul al SNP Petrom, Ion Popa, sublinia ca nu se pune problema scumpirii carburantilor "in perioada urmatoare", deoarece evolutia cursului leu-euro (in functie de care se recalculeaza pretul de referinta al carburantilor) nu este una care sa alarmeze. Cu toate acestea, SNP s-a alarmat totusi atunci cand, presate de iminenta unui razboi in Golf si ca urmare a schimbului de replici dure si de amenintari intre SUA si Irak, statele producatoare de petrol au majorat pretul mondial al titeiului. Ca atare, Petrom a scumpit carburantii, aruncand in derizoriu declaratia lui Ion Popa. "Trebuie sa intelegeti ca SNP recalculeaza preturile carburantilor, de regula, la inceputul lunii, in functie de evolutia cursului valutar. Deci, deocamdata, nu se intrevede o majorare a pretului de referinta la benzina si motorina. Insa scumpirea carburantilor la rafinarii a fost dictata de cresterea pretului mondial al titeiului. Dumneavoastra nu ati auzit ce declaratii face Saddam?", ne-a declarat Gabriel Nastase, purtatorul de cuvant al Petrom. El a precizat ca, din pretul total al carburantilor la rafinarii, o parte de 70-75% o reprezinta pretul titeiului, astfel explicandu-se recenta scumpire. Numai ca, nu mai tarziu decat ieri dimineata, marile companii petroliere de pe glob au anuntat ca vor relua importurile directe de petrol din Irak, dupa ce autoritatile de la Bagdad au eliminat suprataxa pentru petrolul exportat sub supravegherea ONU. Altfel spus, petrolul irakian a devenit mai ieftin de ieri. Urmeaza ca si SNP sa afle acest lucru si sa justifice, in acest nou context, scumpirea.

Sursa Gardianul