Bizwords Logo

Carnea expirata de la Metro dispare in drum spre Protan

Ilinca Teodoriu

Scandalurile din presa referitoare la calitatea produselor alimentare existente pe piata nu au avut nici un efect asupra agentilor economici, care continua sa-si comercializeze marfa, punand in pericol sanatatea publica. Daca problema E-urilor sau a conditiilor de depozitare a alimentelor a fost in sfarsit luata in considerare de autoritati, mafia produselor alimentare expirate este departe de a putea fi stopata.

Teoretic, potrivit prevederilor legale in vigoare, in momentul in care carnea, pestele sau subprodusele depasesc termenul de valabilitate, fiecare agent economic trebuie sa anunte reprezentantii directiilor sanitar-veterinare, pentru intocmirea actelor de confiscare a marfurilor. Ulterior, produsele expirate sunt trimise la societatea Protan, pentru a fi transformate in faina proteica sau grasimi tehnice. Practic insa, atrasi de castigurile facile si atractive, unii medicii sanitar-veterinari - ce ocupa aceleasi posturi de ani de zile- isi utilizeaza functia si parafa, nu intotdeauna in cele mai cinstite activitati, ajutand companiile "prietenoase" sa faca ilegalitati.

Metro, in culpa

Un astfel de caz a foat semnalat de Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Bucuresti, la arhicunoscutul hipermarket Metro Cash and Carry Militari. Potrivit documentelor DSV, din acest punct pleaca in mod constant catre Protan (producatorul national de fainuri proteice si grasimi tehnice), cantitati semnificative de produse expirate, in special carne si produse din carne.

Conform documentelor aflate in posesia DSV, cantitatile de carne cu provenienta Metro nu corespund insa cu cele care ajung la poarta Protan.

Astfel, pe 4.03.2002, hipermarketul Metro Militari, raionul carne, primeste de la medicul sanitar-veterinar Marius Hoffman o aprobare de confiscare pentru o cantitate totala de 242,5 kg de carne, in valoare totala de 9,7 milioane de lei. Potrivit documentelor DSV, actul are doar stampila medicului, fara a avea insa si semnatura acestuia, iar stampila magazinului este total indescifrabila. In schimb, la fabrica Protan, potrivit adeverintei de primire nr 103/ 402, la aceeasi data, de la Metro ajung doar 204 kg de carne. La doar trei zile diferenta, acelasi magazin primeste o alta adeverinta, de la acelasi doctor, pentru o cantitate de 534,5 kilograme de carne, in valoare totala de 37,7 milioane de lei. La fel ca in cazul precedent, semnatura doctorului este inexistenta, iar stampila Metro este, de asemenea, indescifrabila. Din transportul de 534 de kilograme, la fabrica Protan au ajuns doar... 174 kg, restul "evaporandu-se" inexplicabil pe drum.

Aceste activitati au continuat, ele nefiind un caz izolat. In luna mai a.c., pe aceeasi filiala s-au pierdut " in ceata" alte 20 kg de carne si peste expirate. Astfel, din cele 220 kg de carne expirata pentru care Metro a primit actul sanitar-veterinar de confiscare nr. 47 din 20.05.2002, la Protan au ajuns doar 200 kg.

Dorind sa obtinem punctul de vedere al Metro, cu privire la situatia prezentata, l-am contactat ieri pe seful departamentului carne de la Metro Militari. Acesta a refuzat sa-si decline identitatea, subliniind ca nici macar nu avem dreptul sa-i adresam o astfel de solicitare. Cu toate acestea, am reusit sa obtinem de la responsabilul Metro o scurta declaratie. "DSV nu ne-a spus nimic despre aceasta problema, iar medicul Marius Hoffman nu este angajatul nostru, ci al statului. Toate produsele noastre trec printr-un control triplu atat al Metro si al firmei de paza (?), cat si al DSV. Dar, daca se intampla asa ceva, probabil ca de vina sunt soferii Protan. Ce stiu eu despre soferii de acolo sau ce se intampla pe traseu, de la Metro pana la fabrica?", a spus seful de raion.

Protan neaga orice amestec

Paul Magureanu, directorul societatii Protan, ne-a declarat ca toate cantitatile de carne ce ajung la poarta societatii sunt cantarite imediat, tocmai pentru a se evita confuziile. Cat priveste acuzatiile responsabilului Metro referitoare la integritatea soferilor societatii, Magureanu apreciaza ca nici un angajat nu si-ar permite sa ramana fara loc de munca. "Societatile ne solicita masini cu care sa transporte marfurile expirate, iar soferii nostri nu au voie sa opreasca decat la poarta fabricii. Si, chiar daca ar opri, tot nu pot sustrage carnea, medicii sanitar-veterinari fiind obligati sa arunce cu detergent sau benzina pe marfa expirata", a precizat directorul Protan.

In ceea ce priveste destinatia marfurilor expirate, potrivit surselor din DSV, acestea fie sunt repuse la vanzare, fie sunt directionate spre fabrici de industrializare a carnii.

Sursa Gardianul