Bizwords Logo

Functionari bancari corupti, pioni principali in spalarea banilor

Iulia Ichim

"Spalarea" banilor este acea metoda prin care infractorii incearca sa ascunda originea si posesia reala a veniturilor care provin din activitati dubioase, dandu-se o aparenta legalitate unor profituri obtinute ilegal.

O metoda extrem de profitabila de "spalare" a banilor este cea realizata prin intermediul tranzactiilor cu titluri de stat pe piata secundara, utilizandu-se credite obtinute de la banci. Un caz semnalat de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) este cel al unei societati de valori mobiliare care, impreuna cu un grup de fosti si actuali functionari bancari, a cumparat titluri de stat de la Banca Turco-Romana, in valoare de peste 6.675 miliarde de lei, cu bani imprumutati de la aceeasi banca. Valoarea creditelor contractate s-a ridicat la peste 5.751 miliarde de lei.

Pasul urmator a fost ca societatea sa revanda titlurile de stat catre BTR si sa returneze imprumutul. Conform ONPCSB, atat contractarea si rambursarea creditelor, cat si vanzarea si cumpararea titlurilor de stat s-au derulat in aceeasi zi. Din profiturile realizate de societatea de valori mobiliare pe seama tranzactiilor cu titluri, aceasta a retras in numerar 3,3 miliarde de lei si a transferat in contul mai multor persoane fizice suma totala de 6,4 miliarde de lei. La randul lor, aceste persoane au retras peste 4 miliarde de lei si 68.525 de dolari. In total, castigul net al societatii de valori mobiliare (tradusa in pierderi ale bancii) a fost de aproximativ 15 miliarde de lei.

Toate cazurile de acest gen functioneaza pe acelasi tipic. Operatiunile se desfasoara prin intermediul unei societati de valori mobiliare, ai carei actionari secreti sunt oameni care au lucrat in banci si cunosc bine toate tipurile de tranzactii. Aceste operatiuni pot fi totusi depistate de organele abilitate, deoarece toate retragerile sau depunerile de numerar care depasesc 10.000 de euro sunt raportate de banci in fiecare zi catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Sursa Gardianul