Bizwords Logo

Reorganizare costisitoare a fabricii de portelan Iris-Cluj

Cristian Mihai Chis

In pofida faptului ca majoritatea creditorilor renumitei fabrici de portelan Iris SA din Cluj-Napoca, aflata in procedura de reorganizare financiara, nu au fost de acord cu numirea PriceWaterhouseCoopers ca administrator judiciar, judecatorul sindic Ioan Georgiu a decis ca firma de audit si consultanta este cea mai indicata pentru a se ocupa de revigorarea societatii. Opozitia creditorilor a venit in urma ofertei depuse de PriceWaterhouseCoopers, care cere nici mai mult, nici mai putin decat 6.000 de dolari pe luna pentru a se ocupa de reorganizarea Iris, plus un buget pentru expertii de care va avea nevoie si un "onorariu de succes" de 8%, pe care ar urma sa-l incaseze din pretul la care vor fi vandute activele fabricii de portelan. Singurul creditor care a sustinut, in cadrul sedintei Adunarii Creditorilor din 12 septembrie, decizia judecatorului sindic a fost BCR, la care Iris are o creanta de peste 80 miliarde lei. In masa credala, BCR are calitatea de "creditor garantat", ceea ce inseamna ca banca are prioritate la recuperarea datoriilor cu dobanda la zi, indiferent daca societatea este in reorganizare judiciara sau este trecuta in faliment.

Sa mai spunem ca pentru restul creditorilor (din totalul de 47, firme si institutii de stat), dobanzile ingheata pe perioada reorganizarii financiare.

La prima vedere, suma ceruta de administratorul judiciar nu pare cine stie ce, insa pentru Iris, 6.000 de dolari inseamna plata salariilor lunare a jumatate din angajati. Mentionam ca Turdeana, o alta firma clujeana comparabila ca dimensiuni, dar si ca datorii, cu Iris, a fost pusa pe fagasul cel bun de un administrator judiciar care a primit un onorariu de numai 500 de dolari pe luna.

Pe 24 octombrie a.c., judecatorul sindic va trebui sa se pronunte cu privire la oferta PriceWaterhouseCoopers. Desi compania a fost numita inca din data de 1 august a.c., printr-o sentinta definitiva si executorie, drept administrator judiciar al Iris, pana la aceasta data nu a luat nici o masura de redresare a societatii, afirma surse din mediul creditorilor. Acestea considera ca renumita firma nu va face nimic pana cand instanta nu-i va accepta solicitarile financiare.

Sursa Gardianul