Bizwords Logo

Locuinte construite de firme private, pe banii primariilor

Marius Guta

Parlamentul a adoptat Legea privind creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ

Constructia de locuinte, cu bani de la buget, nu mai este doar apanajul statului. Parlamentul a adoptat, recent, "Legea privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ", care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2003. In plus, la comisiile de specialitate ale Senatului a fost depusa o "propunere legislativa privind infiintarea si functionarea agentiilor cu capital privat pentru constructia de locuinte". In expunerile de motive ale celor doua acte normative mentionate se precizeaza, mai mult sau mai putin voalat, ca Agentia Nationala a Locuintelor nu isi face treaba prea bine. Ca urmare, daca statul tot da niste bani, cel putin sa ii ia niste oameni cu initiativa, care sunt dispusi sa se "sacrifice", participand la o afacere de cel putin 10 milioane de dolari pe an.

ANL a fost trecuta pe linie moarta

Legea privind creditarea in sistem colectiv i-a avut printre initiatori pe trei dintre cei mai cunoscuti specialisti in finante ai partidului de guvernamant, respectiv Viorel Hrebenciuc, Florin Georgescu si Constantin Teculescu. Alaturi de acestia au mai participat la redactarea proiectului deputatii PSD Neculai Grigoras si Aurel Gubandru. Ca urmare, se poate spune ca este o lege gandita, realizata si aprobata exclusiv de catre partidul de guvernamant. In acest context, starneste o umbra de nedumerire atacul din expunerea de motive la adresa Agentiei Nationale a Locuintelor (ANL). Practic, programul Guvernului referitor la problema locativa este pur si simplu desfiintat. Se afirma, printre altele, ca, in pofida tuturor initiativelor si eforturilor statului (credite subventionate sau finantarea Agentiei Nationale a Locuintelor), "in momentul actual, cetateanul cu venit mic si mediu nu are nici o posibilitate de a-si solutiona problema locativa".

Dobanda subventionata, rata fixa

In principiu, mecanismul prin care se va aplica aceasta lege se bazeaza pe sistemul cooperativelor de credit. Astfel, intr-o prima faza, persoanele fizice interesate depun o anumita suma. Prin acumularea soldului economisit, clientii caselor de economii respective obtin dreptul de a primi un credit cu o rata fixa a dobanzii, mai mica decat ofera piata. In plus, pentru sumele economisite, clientii beneficiaza de prime din partea statului si de anumite facilitati fiscale. Creditul se acorda pe o perioada de maximum 15 ani, iar garantarea se face prin ipoteca imobiliara.

Sistem bancar paralel

Casele de economii pentru domeniul locativ pot functiona numai pe baza autorizatiei emise de Banca Nationala a Romaniei. Acestea se vor constitui sub forma juridica a societatilor pe actiuni, in baza aprobarii Bancii Nationale a Romaniei, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, aplicabile societatilor comerciale. Actionarii majoritari vor fi exclusiv banci sau case de economii, iar actionarii minoritari pot fi persoane fizice. Participatia cumulata a acestora nu poate depasi 5% din capitalul social, care nu poate fi sub nivelul minim al capitalului social al bancilor.

Scutiri de impozit pe teren

In afara de aceasta lege, Parlamentul este pe cale sa mai adopte una, referitoare la infiintarea agentiilor cu capital privat pentru constructia de locuinte. Principalul argument adus de initiatori il reprezinta, evident, ineficienta ANL. Practic, prin aceasta lege se incearca transferarea atributiilor ANL catre firme particulare.

Astfel, creditele vor fi garantate prin constituirea de ipoteci asupra imobilului. Totusi, clientii acestor agentii vor beneficia de mai multe avantaje decat cei care isi vor face case prin creditarea in sistem colectiv.

Acestia vor fi scutiti de plata impozitului pe teren si cladire pe toata durata de rambursare a creditului. De asemenea, utilitatile vor fi asigurate de catre primarii. Proiectul mai prevede ca "vor beneficia de prevederile acestei legi numai agentiile care pot asigura o finantare de minimum 10 milioane de dolari anual".

Sursa Gardianul