Bizwords Logo

Scad facturile la energie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, ieri, noile tarife pentru consumul de energie electrica. Astfel, consumatorii casnici care au optat pentru tariful social vor plati, incepand din octombrie, tarife mai mici cu 15%, respectiv 1.138 lei pentru primii 60 de kilowati ora (kWh) consumati si 5.724 lei/kWh pentru ceea ce depaseste acest consum. Aproximativ 3,5 milioane de consumatori, adica aproape 45% din consumatorii casnici din Romania, au ales abonamentul social si vor beneficia de aceasta reducere. Restul tarifelor pentru populatie si agenti economici se vor reduce cu 0,6%, ca urmare a actualizarii cursului leu/dolar, in functie de care se calculeaza tarifele.

Pentru cei care au ales tariful optional de tip monom fara abonament, pretul unui kWh va fi de 2.823 lei, iar pretul unui kWh in cadrul tarifului de tip monom cu abonament va fi de 2.093 lei, in timp ce valoarea abonamentului zilnic este de 1.038 lei. Pentru tariful optional de tip monom diferentiat, noul pret este de 2.545 lei/kWh pentru energia consumata in orele de zi si 1.652 lei/kWh in orele de noapte, iar valoarea abonamentului zilnic este de 1.038 lei.

Preturile la tariful diferentiat pe trei zone orare sunt de 4.187 lei/kWh in orele de varf, 2.093 lei/kWh in orele normale si 1.652 lei/kWh in orele cu consum scazut.

Reducerea cu 15% a tarifului social pentru populatie a fost solicitata de catre societatea Electrica, intrucat consumul mediu lunar realizat la acest tip de consumatori este mai mic decat 40 kWh/luna, desi transa de consum cu tarif social este de 60 kWh/luna. (Mediafax)

Sursa Gardianul