Bizwords Logo

Catunele vor fi "telefonizate" din banii operatorilor privati

Consuela Stegarescu

Indelung asteptata de companiile care intentioneaza sa intre, din 2003, pe piata de telefonie liberalizata, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va incepe sa functioneze la sfarsitul lunii septembrie. Noul organism va reglementa in intregime acest sector, conform unor reguli fixe, conturate deja intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Comunicatiilor (MCTI).

Politica serviciului universal va asigura acelasi nivel de calitate a comunicatiilor in toate zonele tarii. Altfel spus, un taran din Apuseni va putea efectua o convorbire telefonica in aceleasi conditii ca un orasean. Nu in ultimul rand, ANRC va asigura un nivel accesibil al tarifelor convorbirilor. "Pentru localitatile izolate sau acolo unde investitia intr-o retea nu este viabila, pentru ca nu va fi niciodata amortizata, proiectele de telefonizare vor fi scoase la licitatie, fiind subventionate dintr-un fond ce se va constitui dintr-o contributie de 1% din cifra de afaceri a principalilor operatori de telecomunicatii de pe piata. Furnizorii de retele si de servicii de comunicatii electronice care vor avea obligatia de a contribui la respectivul fond vor fi stabiliti de noua autoritate in comunicatii", afirma oficialii MCTI.

ANRC va avea cele mai grele atributii de pe piata de telefonie liberalizata, fiind institutia care intervine in momentul in care doi operatori nu se inteleg asupra tarifului de interconectare. Astfel, autoritatii ii revine sarcina de a arbitra situatiile in care unul dintre operatori doreste sa practice tarife de interconectare prohibitive, care l-ar elimina pe respectivul concurent de pe piata. ANRC va stabili acest tip de tarif pe baza costurilor, cu ajutorul unui auditor international, desemnat prin licitatie.

Sursa Gardianul