Bizwords Logo

Contribuabilii vor suporta si povara retrocedarilor

Marilena Dan, Carmen Neacsu

Legea bugetului pe 2003 prevede cheltuieli de circa 67 milioane USD pentru despagubirea fostilor proprietari

Dupa ce a acoperit, ani la rand, "gauri negre" de miliarde de dolari, bugetul de stat va suporta, incepand cu anul viitor, si compensatiile ce vor fi acordate fostilor proprietari de imobile sau terenuri care nu mai pot fi retrocedate, precum si compensatiile stabilite de instantele internationale pentru fosti proprietari care nu si-au gasit dreptatea in instantele romanesti. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a anuntat luni ca 2.500 miliarde lei din bugetul pe anul viitor (circa 67 milioane de dolari, la cursul mediu de 37.500 lei, prevazut pentru 2003) vor fi directionate pentru despagubirea fostilor proprietari. In bugetul din 2002, pentru despagubiri au fost alocate numai 840 miliarde de lei (circa 24 milioane de dolari).

Uriasa nota de plata a retrocedarilor va fi achitata in intregime, in anii urmatori, din bani publici. Sumele vor fi imense, avand in vedere faptul ca numai Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a primit cereri de retrocedare in valoare de peste 4 miliarde de dolari.

Altfel spus, contribuabilii vor achita contravaloarea imobilelor, care, desi sunt revendicate, nu vor fi retrocedate fostilor proprietari. Un exemplu in acest sens il constituie vilele utilizate ca sediu de partidele politice, carora actuala putere le-a dat dreptul sa le cumpere la pretul a doua pachete de tigari. Aceasta cu toate ca pretul de piata al imobilelor respective este de sute de mii de dolari.

Gaurile negre din buzunarul romanilor

Desi toate guvernele postdecembriste au invocat, la conceperea bugetului, saracia si, implicit, austeritatea bugetara, intotdeauna s-au gasit bani pentru acoperirea diferitelor pierderi cauzate de lipsa reformei, management defectuos al statului sau chiar de "tepele" date de escroci care bantuie si astazi in libertate prin mediile financiar-bancare.

Cea mai celebra teapa la buget, suportata din banii contribuabililor cinstiti care si-au onorat obligatiile catre stat este Bancorex, care a usurat bugetul de circa 2 miliarde de dolari. Nu trebuie uitate nici subventiile de stat pentru unele ramuri ale industriei, precum cea a mineritului, care a costat anemicul buget circa un miliard de dolari in ultimii 12 ani (200 milioane de dolari numai in ultimii trei ani) sau de "deconturile" bugetare ale Sidex Galati, cifrate la un milion de dolari pe zi, pana la privatizare. La acestea se adauga subventionarea caldurii pentru populatia saraca, pentru care au fost alocate de la buget sute de miliarde de lei, ca si programul "Laptele si cornul", pentru care sunt prevazute in 2003, de la buget, circa 1.200 miliarde de lei.

Ajutoarele de stat impovareaza bugetul

Un miliard de dolari anual. Aceasta imensa suma este acordata anual firmelor autohtone, ca ajutor de stat. Anuntul a fost facut de vicepresedintele Consiliului Concurentei, Jozsef Nemenyi Nandor, care a mai informat ca valoarea subventiilor va scadea in viitor, iar banii nu se vor mai acorda pentru acoperirea "gaurilor negre din economie", ci pentru societatile cu adevarat competitive, sau pentru salvarea unor unitati strategice.

"Interventia statului in economie este necesara, iar autoritatile de concurenta vegheaza ca banii publici sa fie acordati cu chibzuinta, dar aceasta suma este enorma", a precizat Nemenyi Nandor. Valoarea totala a ajutoarelor de salvare-restructurare reprezinta, potrivit reprezentantului Consiliului Concurentei, aproximativ 3% din PIB.

Multe ajutoare de stat au fost acordate si de Directiile Generale ale Finantelor Publice judetene si Administratiile Financiare ale celor sase sectoare ale Capitalei. Acestea au acordat firmelor, in primul trimestru al anului, facilitati fiscale in valoare de 2.345,54 miliarde lei, fara aprobarea Ministerului Finantelor (MFP), a declarat, recent, purtatorul de cuvant al MFP, Bogdan Popescu.

Sursa Gardianul