Bizwords Logo

Tepe agricole la Ialomita

Arpad Dobre

Un control financiar desfasurat recent la cele 400 de asociatii agricole ialomitene a scos la iveala faptul ca peste 200 dintre acestea au "uitat", timp de trei ani consecutiv, sa-si plateasca darile catre bugetul local si catre Ministerul Finantelor, iar statul ar putea cere falimentarea lor", a declarat prefectul judetului Ialomita, Marian Balan. El a precizat ca datoriile acumulate de asociatiile in cauza insumeaza, potrivit unui bilant provizoriu, peste 20 miliarde lei, fara a mai pune la socoteala penalizarile. "In prezent, din cele 350.000 ha de teren agricol existent in Ialomita, circa 280.000 ha sunt lucrate de cele 400 de asociatii agricole, multe dintre ele constituindu-se pe structura fostelor CAP.

Prefectul ialomitean a mentionat anumite situatii cel putin bizare. Astfel, doua asociatii agricole dintr-o localitate au raportat productii diferite la hectar, una dintre ele anuntand si calamitati naturale, probabil pentru a reduce atat sumele si produsele datorate taranilor care si-au incredintat pamanturile asociatiei, cat si obligatiile catre bugetele locale. De altfel, potrivit prefectului, anumite asociatii dau vina de trei ani pe "calamitatile naturale", pentru a plati cat mai putin taranilor sau la bugetul statului. "Vom aprofunda controalele pe aceasta tema, urmand ca acele asociatii care au incalcat legea si intelegerile cu taranii sa plateasca", a avertizat Balan.

Numerosi proprietari de terenuri au depus plangeri la primarii si la prefectura, din cauza ca nu si-au primit drepturile stipulate in contractele de arenda cu asociatiile agricole, fiecare dintre petenti avand de recuperat milioane de lei. Deoarece autoritatile locale nu au cum sa le rezolve aceste probleme, singura cale de rezolvare ramane instanta. "Procesele pot dura insa cu anii si costa destul de mult, ca atare multi dintre tarani renunta la calea justitiei, iar reprezentantii asociatiilor agricole in culpa mizeaza exact pe acest fapt", a precizat Balan.

Sursa Gardianul