Bizwords Logo

Firmele sucevene au inselat bugetul cu 158 de miliarde

Adina Tibu

Firmele sucevene au fentat statul, in acest an, cu suma de 158 miliarde de lei. Asa rezulta dintr-un raport prezentat ieri de seful Directiei Generale a Finantelor Publice, Dan Fartescu, in cadrul sedintei Comisiei Consultative judetene. Suma reprezinta de fapt nivelul evaziunii fiscale, determinat de finantisti de la inceputul anului si pana in prezent. Din cele 158 miliarde de lei, 43,58 miliarde constituie diferente de impozite si taxe, 104,4 miliarde majorari si penalitati de intarziere si 9,9 miliarde amenzi contraventionale.

Conform raportului, 70% din agentii economici verificati au fost gasiti in neregula. Concret, din cele 2.706 controale efectuate, in 1.696 de cazuri s-au depistat evaziuni fiscale.

Printre neregulile constatate, raportul evidentiaza: neintocmirea corecta si la timp a documentelor primare justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate, erori de contabilizare a unor operatiuni economico-financiare, necalcularea corecta a impozitelor si taxelor datorate, TVA, impozit pe profit, pe salarii, pe venit si pe dividende, nevirarea la termen a obligatiilor catre bugetul de stat, nerespectarea disciplinei financiar-valutare. Ca urmare a acestor abateri, au fost denaturate obligatiile agentilor economici catre bugetul de stat, in sensul diminuarii acestora.

Sursa Gardianul