Bizwords Logo

"Daca va intra in UE, Romania va calatori la clasa a III-a"

Interviu realizat de Marius Guta

Adrian Vasilescu afirma ca aderarea este inevitabila, dar ca mai avem multe de recuperat

- Domnule Vasilescu, una dintre temele la zi privind sistemul bancar o reprezinta privatizarea Bancii Comerciale Romane. Relativul impas in care se gaseste acest proces poate fi imputat APAPS?

- Eu nu cred ca este un impas. Totusi, este nevoie de o elasticitate mai mare privind termenul de vanzare, pentru ca altfel, fiind presati de timp, cumparatorii vor astepta pana in ultimul moment pentru a oferi un pret cat mai mic. In plus, cred ca este corecta ideea exprimata de premier ca nu este neaparat nevoie ca BCR sa se vanda in runda intai.

- Dar se va privatiza, totusi?

- BCR se va privatiza, pentru ca e un proces necesar.

- Pentru ca e necesar sau pentru ca este impus?

- In primul rand pentru ca este necesar. Cred ca se foloseste gresit termenul "impus".

- Ce va face Banca Nationala dupa privatizarea BCR?

- Dupa ce privatizarea se va fi incheiat, Banca Nationala isi va intra in rol, pentru ca va trebui sa dea autorizatia viitorului cumparator.

- Ce puteti spune despre ultimul raport al Curtii de Conturi, care vizeaza si activitatea BNR?

- Cred ca cei care au facut controlul nu au interpretat corect faptul ca, din punct de vedere al contabilitatii, Banca Nationala e un caz special. Ei au spus: "Nu aveti profit, aveti pierdere, prin urmare, nu aveti voie sa faceti investitii, activitati sociale" s.a.m.d. Sub acest aspect, banca ar trebui inchisa astazi, pentru ca daca nu ai voie sa faci investitii, activitati sociale, banca nu mai poate functiona, din punctul lor de vedere.

- Romania inregistreaza, in momentul de fata, cel mai mic nivel al inflatiei din ultimii 10 ani. Totusi, pot fi considerate corecte datele prezentate de Institutul de Statistica?

- Pentru a afla corectitudinea inflatiei, ar trebui sa avem un alt Institut National de Statistica. Acesta poarta povara morala de a ne comunica, luna de luna, care este rata inflatiei. Este o raspundere foarte mare, in conditiile in care multi analisti contesta aceasta rata.

- Se poate spune ca inflatia este cosmetizata?

- Repet, raspunderea e a INS. Guvernul lucreaza cu inflatia "decembrie/decembrie", iar institutiile internationale cu "inflatia anuala".

- Care e diferenta?

- Diferenta e de doua, trei, patru si chiar cinci procente.

- Unul dintre obiectivele majore ale Romaniei il reprezinta integrarea in Uniunea Europeana. Suntem pregatiti pentru acest lucru?

- Intrebarea ma pune in dificultate. Lucrurile sunt foarte complicate si tin, in primul rand, de mentalitati si de sistemul economiei romanesti. Uniunea Europeana ne intinde o mana pentru a lua trenul vremurilor moderne din Gara Bruxelles. In trenul acesta, insa, unii calatoresc la clasa I, altii la clasa a II-a, altii merg pe scari, iar altii nu au prins loc.

- Si noi unde vom calatori?

- Vom calatori la clasa a III-a.

- E, oricum, mai bine decat pe scara.

- E mai bine decat pe scara, dar mai putin bine decat la clasa I. Trebuie sa facem in asa fel, incat sa ajungem si noi la clasa I.

- S-a discutat, recent, despre introducerea bancnotei de un milion de lei. Ce ne puteti spune despre acest lucru?

- Introducerea acestei bancnote este o necesitate economica. Daca nu se va trece la denominare, atunci va trebui sa punem in circulatie bancnota de un milion.

- Care este stadiul discutiilor in legatura cu denominarea?

- Denominarea este atat o chestiune economica, cat si una politica. O decizie in acest sens se va lua intr-o luna, o luna si ceva si atunci vom sti mai multe.

Sursa Gardianul