Bizwords Logo

Intreprinderile de stat traiesc din subventii

Totalul subventiilor din economie a insumat, anul trecut, 8% din PIB. Din acestea, 3% s-au indreptat catre gospodarii, 3,5% catre sectorul intreprinderilor de stat si circa 2% catre firmele private. Cantitatea mare de subventii a permis supravietuirea intreprinderilor de stat nerestructurate si ineficiente, situatie agravata de faptul ca aceste infuzii catre sectoarele in declin s-au facut pe cheltuiala societatilor cu rezultate financiare pozitive, care sufera din cauza impozitelor prea mari.

Subventiile masive din sectorul energetic au condus la supra-consum si risipa de energie, precum si la decizii de investitii care s-au dovedit neperformante, intrucat tehnologia nou-instalata nu s-a dovedit eficienta. De exemplu, preturile artificial scazute la energie au intarziat modernizarea centralelor ineficiente de electricitate si de energie termica, a sistemelor de transport cu pierderi de energie si a instalarii de termostate pentru incalzire.

Toate acestea, in contextul in care rezervele de energie ale Romaniei sunt foarte scazute, fapt dovedit de importurile tot mai mari. (I.N.)

Sursa Gardianul