Bizwords Logo

Viticultorii sunt momiti cu prime de abandon al culturilor

Carmen Neacsu, Ilinca Teodoriu

Romania se angajeaza fata de UE ca va defrisa anual 9.000 ha cu vii hibride, fara sa ofere solutii

La inceputul acestei luni, autoritatile anuntau cu mandrie deschiderea negocierilor cu Uniunea Europeana a capitolului "Agricultura". Pentru a-i convinge pe oficialii europeni ca tara este pregatita pentru acest pas, autoritatile de la Bucuresti au adoptat, pe banda rulanta, o serie de acte normative menite sa armonizeze legislatia autohtona cu cea din UE. Un prim-exemplu in acest sens este Legea viei si vinului - inclusa in documentul de pozitie - pentru care au fost adoptate recent normele de aplicare, ce prevad, in perioada 2004-2006, cheltuieli anuale de 2.160 miliarde de lei. Potrivit normelor, banii vor fi utilizati pentru desfiintarea viilor hibride, acordarea de material saditor gratuit, precum si ca sprijin financiar pentru producatorii de vinuri.

Promisiuni de dragul UE

Chiar daca, in ceea ce priveste vinul si bauturile spirtoase, tara noastra se angajeaza fata de UE sa demareze, in 2003, procesul de eliminare a suprafetelor cultivate cu vie hibrida direct producatoare, cu o rata de defrisare anuala de 8.750 hectare, oficialii Ministerului Agriculturii (MAAP) declara ca acest lucru se va intampla abia din 2004. Acest fapt este improbabil, intrucat masurile se bazeaza numai pe putere de convingere si acordarea unor despagubiri banesti pentru cei care vor accepta sa-si defriseze viile.

Normele metodologice de aplicare a Legii viei si vinului prevad acordarea unor prime de abandon pentru proprietarii plantatiilor de vita hibrida mai mari de 0,1 hectare, care vor accepta sa le defriseze, fara sa precizeze valoarea acesteia. "Primele de abandon se vor acorda prima data in 2004. In 2003, se va face inventarierea proprietarilor de vii hibride, iar pe baza solicitarilor scrise ale acestora se va adopta o hotarare de Guvern care va stabili cuantumul sumelor acordate ca prime", ne-a declarat Mircea Petrescu, seful biroului Vinuri si Viticultura din MAAP. Ca urmare, angajamentul autoritatilor de la Bucuresti de a incepe defrisarea viilor hibride in 2003 nu are, din start, nici o sansa sa fie dus la indeplinire la termenul anuntat.

Angajamente bazate pe saracia fermierilor

Potrivit documentului de pozitie, Romania se angajeaza ca pana in 2010 sa defriseze 70.000 ha cultivate cu vita-de-vie hibrida. Numai ca MAAP nu a elaborat pana acum o strategie coerenta in acest scop. Angajamentele fata de UE se bazeaza doar pe iluzia ca romanii se vor lasa tentati de sumele pe care le vor acorda autoritatile ca prima de abandon. "Venim cu o propunere financiara foarte greu de refuzat, iar cei care nu vor accepta sa defriseze suprafetele cu hibrizi, nu vor primi nici o subventie de la stat", ne-a mai spus Mircea Petrescu. Acesta considera ca, in momentul in care viticultorii vor observa ca plantatiile hibride nu le mai aduc profit, vor fi de acord cu distrugerea lor.

Este insa greu de crezut ca viticultorii isi vor dezdaracina plantatiile, avand in vedere ca, in prezent, la marginea drumurilor sunt oferite spre vanzare mii de litri de vin obtinut din hibrizi. Micii producatori de vin nu vor renunta cu una cu doua la plantatiile cu hibrizi - a caror intretinere costa putin, dar care au o productie mare - si care le aduc constant venituri substantiale. Nici macar pentru o suma frumoasa, dar unica, oferita de stat.

Sursa Gardianul