Bizwords Logo

Bugetul pleaca la Parlament

Carmen Neacsu, Florin Budescu

Alocatiile banesti pentru anul viitor au starnit numeroase controverse in clasa politica

Construit pe baza unei cresteri economice prognozate de 5,2%, o rata a inflatiei de 14% si o rata a somajului anuala de 8,9%, bugetul de stat pe 2003 va fi finalizat si depus la Parlament pe 10 octombrie. Executivul spera ca Legea bugetului sa fie promulgata pana la sfarsitul anului, pentru ca exercitiul bugetar sa inceapa de la 1 ianuarie, fara masuri bugetare retroactive. Proiectul de buget pe 2003 prevede un nivel total al veniturilor bugetului general consolidat de 562.000 miliarde lei (30,1% din PIB), cu 25,7% mai ridicat decat cel din 2002 si un nivel al cheltuielilor de 643.000 miliarde lei (32,7% din PIB), ceea ce presupune un deficit al bugetului de stat de 2,65 procente din PIB.

Invatamantul si sanatatea, prioritare

Sanatatea, agricultura, invatamantul, comunicatiile, transportul, sectorul militar si programele de protectie sociala a populatiei sunt domeniile care vor primi anul viitor cele mai mari sume din bugetul de stat, fondurile alocate acestora depasind 20% din Produsul Intern Brut (PIB). Astfel, pentru programele de protectie sociala se vor aloca 10,1% din PIB, pentru invatamant - 4%, transporturi si proiecte de dezvoltare a comunicatiilor 3,3%, sanatate - 3,8%, in timp ce actiunile din domeniul apararii nationale vor fi sprijinite de la buget cu fonduri echivalente a 2,38% din PIB. Pentru laptele si cornul oferite prescolarilor vor fi acordati 1.200 miliarde lei, alte 220 miliarde lei fiind destinate rechizitelor scolare gratuite, 150 miliarde lei mijloacelor de transport scolar etc. Programele din agricultura vor fi sustinute cu 1,6% din PIB, la care se adauga si fondurile nerambursabile primite prin intermediul Programului SAPARD (circa 1,2% din PIB). Sumele alocate pentru gospodarirea apelor si protectia mediului, precum si pentru dezvoltarea sectorului industrial nu vor depasi 0,2%, respectiv 0,9% din PIB.

Pentru asigurarea ajutoarelor sociale acordate pentru incalzirea locuintelor in perioada de iarna si pentru acordarea venitului minim garantat, se programeaza 6.900 miliarde lei, circa 0,4% din PIB. Sunt prevazute fonduri si pentru continuarea etapelor de recorelare a pensiilor, de peste 4.000 miliarde lei, pentru majorarea salariului de baza minim brut pe tara la 2.500.000 lei, precum si pentru indexarea, cu 17%, a alocatiei de stat pentru copii.

In buget au fost asigurate si aproximativ 9.300 miliarde lei, (0,5% din PIB), reprezentand cofinantarea statului la proiectele finantate de UE prin programele PHARE, ISPA si SAPARD. Fondurile nerambursabile acordate de UE, estimate la aproape 900 milioane euro, au fost incluse si ele in buget si urmeaza sa fie utilizate in programele de investitii in mediu si al transporturilor, pentru sustinerea agriculturii si dezvoltarea infrastructurii rurale. Cotele defalcate de impozit pe venit aflate la dispozitia consiliilor judetene, respectiv CGMB, au crescut cu 1% fata de 2002, prin majorarea cu 0,5% a sumelor aferente de la buget si inca 0,5% pentru municipii si orase. Pentru comune, sumele vor reprezenta 17% din bugetele judetene, respectiv 9% din bugetul CGMB.

Bugetul 2003 stabileste cresterea graduala a cotei impozitului pe profit, pentru veniturile realizate din export si majorarea treptata a accizelor, in vederea atingerii cotelor de impozitare din UE. Autoritatile locale vor primi 100.000 miliarde de lei de la bugetul de stat, cu aproape 30% mai mult decat in 2002, suplimentar veniturilor proprii fiind prevazuta acordarea a 96.800 miliarde de lei din impozitul pe venit si din TVA, pentru echilibrarea bugetelor, subventionarea energiei termice si functionarea institutiilor din invatamantul preuniversitar de stat.

Sursa Gardianul