Bizwords Logo

Hotelierii cer facilitati fiscale

Sistemul de taxe hoteliere va fi modificat, in sensul unificarii lor intr-o singura taxa, a declarat ieri ministrul Dan Matei Agathon, citat de Mediafax. Urmeaza ca Ministerul Turismului sa prezinte cat de curand in plenul Executivului un proiect de ordonanta de urgenta prin care turistii ar putea plati o singura taxa, indiferent de perioada totala a sejurului. In prezent, turistii sunt obligati sa plateasca o taxa cuprinsa intre 0,5% si 5%, calculata in functie de numarul noptilor de cazare in unitatile hoteliere. Agathon a apreciat ca, prin modificarea mentionata, turistii vor fi incurajati sa stea cat mai mult intr-un hotel.

In cadrul intalnirii de ieri dintre premierul Adrian Nastase si reprezentantii patronatului din industria hoteliera, seful Executivului le-a cerut acestora ca, in cel mult o saptamana, sa ii prezinte un set de masuri privind simplificarea sistemului de taxe si impozite in turism. Patronatele din industria hoteliera au cerut introducerea unui alt sistem de impozitare, calculat in functie de numarul camerelor hoteliere detinute de persoana privata, si nu de profitul obtinut de unitatea turistica.

Pe de alta parte, Agathon a afirmat ca, dintr-un total de 2.137 de societati comerciale in turism, numai 100 isi platesc taxele stabilite prin lege, restul unitatilor neplatind ceva la buget. (Arpad Dobre)

Sursa Gardianul