Bizwords Logo

Creditul ipotecar, costisitor pentru majoritatea romanilor

Arpad Dobre

Visul oricarui cetatean roman cu probleme locative este sa aiba o locuinta. Institutia creditului ipotecar si-a facut remarcata prezenta, iar concurenta dintre banci duce la scaderea dobanzilor. De la inceput trebuie retinut un lucru: creditul ipotecar se adreseaza celor cu un venit lunar de cel putin 200 USD si este avantajos deoarece, dupa indeplinirea unor conditii specifice, imprumutatul poate primi banii in termen de circa o luna si se poate muta in locuinta, urmand sa plateasca o rata lunara timp de 10-15 ani.

Documente necesare

In Romania, creditele ipotecare sunt oferite de urmatoarele institutii financiare: Banca Comerciala Romana (BCR), Alpha Bank, BRD - Soci?t? G?n?rale, Volksbank, HVB Romania. De asemenea, imprumuturi pentru cumpararea de locuinte mai ofera si Demirbank (incepand de anul viitor), precum si CEC. Pentru a obtine imprumutul, solicitantii trebuie sa depuna o documentatie care sa cuprinda urmatoarele acte: cerere de credit; actele de identitate ale solicitantului, sotului/sotiei si al girantului in original si copie; adeverintele de venit ale solicitantului, sotului/sotiei si ale girantului in original si copie (unele banci mai cer si o copie dupa declaratia de impozit pe venitul gobal); precontractul de vanzare-cumparare al imobilului ce va fi cumparat (nu toate bancile solicita acest lucru); raportul de evaluare a imobilului si documentele de proprietate ale acestuia (evident, dupa obtinerea imprumutului, ceea ce va constitui, de fapt, garantia creditului, respectiv ipoteca propriu-zisa). Pe langa aceste documente, unele banci cer si o asigurare a locuintei, cesionata in favoarea creditorului, inclusiv o asigurare de viata din partea imprumutatului.

Componentele creditarii

In primul rand, durata creditarii variaza de la 10 la 15 ani, iar bancile ofera maximum 70% din suma solicitata, restul trebuind sa fie depus de catre imprumutat. Exceptie face BCR, care ofera pana la 85% din valoarea creditului. Valoarea maxima a creditului variaza de la 30.000 USD sau euro (sau echivalentul in lei) pana la 50.000 USD sau euro, iar avansul minim pe care trebuie sa-l plateasca (sau sa faca dovada ca are banii respectivi) imprumutatul este de 15% (la BCR), respectiv 30% (la BRD - Soci?t? G?n?rale, Alpha Bank, HVB, Volksbank). Sigur, orice credit are si un cost mai mare sau mai mic, astfel ca dobanda pentru imprumuturile in valuta este de 9-12,5% pe an, la care se mai pot adauga comisioanele de gestiune variind intre 0,3-0,5% din valoarea creditului. Cat priveste rata lunara, in mai toate ofertele se arata ca aceasta nu poate depasi 50% din venitul net lunar al imprumutatului sau al familiei debitorului. Creditul se poate rambursa inainte de termen, dar unele banci solicita o taxa de 1-2% din suma platita in avans.

Studiu de caz

Potrivit unui studiu de caz oferit de Alpha Bank, daca vreti sa cumparati o locuinta in valoare de 14.639 USD, imprumutul primit va fi de 10.248 USD, iar avansul depus de dumneavoastra trebuie sa insumeze 4.392 USD. In acest caz, veti plati 120 de rate lunare, fiecare in valoare totala de 150 USD, respectiv 18.000 USD in 10 ani.

Respectand proportiile, situatia este similara si la celelalte banci, cu diferente de ?1.000-2.000 USD in 10-15 ani. Un alt studiu de caz este oferit de Volksbank, care, pentru o locuinta in valoare de 7.150 de dolari, acorda un credit de 5.000 de dolari, restul de 2.150 de dolari fiind avansul care trebuie depus de catre client. Pot primi acest credit familiile al caror venit net depaseste 226 de dolari pe luna. Rata lunara se ridica la 83 de dolari, timp de opt ani. Pentru un apartament de 21.500 de dolari, se acorda un credit de 15.000 de dolari, iar rata lunara este de 219 dolari, timp de 10 ani, iar venitul net familial trebuie sa fie de cel putin 498 de dolari pe luna.

Sursa Gardianul