Bizwords Logo

"CEC se va privatiza dupa 2006"

Carmen Neacsu, Marius Guta

Presedintele CEC, Constantin Teculescu, spune ca economiile populatiei vor fi garantate integral inca trei ani

Restructurarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a inceput deja, a anuntat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, consultant fiind desemnat grupul olandez ING Barings. Efectele acestui proces se vor rasfrange asupra unora din angajatii CEC, care isi vor pierde locul de munca, dar si asupra deponentilor. Astfel, depozitele populatiei nu vor mai fi garantate decat in limita plafonului stabilit de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, care este, in momentul de fata, de 109 milioane lei. De asemenea, CEC va putea sa infiinteze case de schimb valutar si sa efectueze operatiuni valutare.

Aliniere la normele UE

O parte din "vina" pentru eliminarea garantarii in totalitate a depozitelor populatiei o poarta FMI, care a avizat Strategia de dezvoltare economica pe termen mediu, capitolul "sectorul bancar", in care se mentiona si modificarea statutului CEC. Aceste modificari au fost deja transmise Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, ne-a declarat ca toate schimbarile din statutul CEC sunt in conformitate cu prevederile UE si ca trebuie stabilite printr-o lege. "BNR va lua act de noile prevederi, dar are obligatia, totodata, de a-si da avizul pentru adoptarea acestora. In actualul stadiu nu pot comenta schimbarile din statutul CEC, dar este cert ca o restructurare a institutiei se impune", a spus Stet.

CEC devine banca comerciala

Consultantul ING Barings a recomandat continuarea activitatii CEC dupa modelul "banca comerciala de retail", care sa ofere servicii pentru populatie si IMM, atat in lei, cat si in valuta. Toate aceste modificari ale activitatii si operatiunilor desfasurate de CEC au fost aprobate printr-o ordonanta de urgenta, care se afla in momentul de fata in dezbaterea Parlamentului, pentru a fi transformata in lege. In actul normativ mentionat se precizeaza ca CEC va atrage, va plasa si va fructifica economiile banesti ale populatiei, in lei si valuta, va efectua plati, operatiuni de schimb valutar si va primi sume spre consemnare. In plus, CEC va putea acorda credite in lei si valuta si isi va putea asuma angajamente in numele persoanelor fizice si juridice, precum si in numele administratiei publice centrale si locale. Creditele se vor acorda pe baza de garantii, cu o conditie: sursele de creditare sa nu provina din depunerile la vedere ale persoanelor fizice.

Restructurarea costa peste 500.000 de euro

Procesul de restructurare a CEC va determina si o reducere de personal, estimata la aproximativ 1.000 de angajati. Se discuta totodata si despre diminuarea fondului de salarii, prin renuntarea la sporul de fidelitate, care se platea angajatilor. Potrivit planului intocmit de consultant, CEC va infiinta in fiecare judet o casa de schimb valutar si va introduce noi servicii si produse bancare. Printre acestea mentionam depozitul la termen cu dobanda fixa si certificatul de depozit cu discount, pentru persoanele fizice. Renuntarea la garantarea in totalitate a de-pozitelor este o alta masura, ceruta cu insistenta si de catre bancile comerciale, care considera ca CEC le face concurenta neloiala in contextul in care activeaza ca o banca, fara a fi propriu-zis o banca, desi prin Legea 66/1996 a fost reorganizat in societate bancara pe actiuni, avand ca actionar unic statul. "Suntem in proces de restructurare si am eliminat circa 35 de agentii care produceau pierderi", ne-a informat presedintele CEC, Constantin Teculescu. El spune ca numai in acest an vor fi disponibilizati intre 500 si 1.000 de angajati. Unii vor avea o sansa: o data cu infiintarea societatilor de valori mobiliare si a celor de leasing, personalul va putea fi cooptat in noile institutii, care vor putea fi infiintate dupa aprobarea statutului CEC de catre Executiv. Presedintele CEC ne-a declarat ca posibilitatea renuntarii treptate la garantarea, de catre stat, a depozitelor populatiei va fi luata in discutie din 2005, in timp ce problema privatizarii CEC va putea fi pusa din 2006, in functie de succesul restructurarii institutiei. Teculescu spune ca pentru componenta de pregatire a personalului, inclusa in planul de restructurare, s-a incheiat un protocol cu Fundatia Caselor de Economii din Germania, care va finanta cu 250.000 de euro un program de training ce se va derula in 2003 si 2004, cu conditia ca CEC sa vina cu aceeasi suma. Tot pentru sustinerea financiara a restructurarii, se poarta negocieri cu Banca Mondiala pentru imprumut rambursabil si se discuta posibilitatea alocarii si de fonduri PHARE.

Sursa Gardianul