Bizwords Logo

OTE va deveni actionar majoritar al RomTelecom

Marilena Dan, Ioana Moldoveanu

Tranzactie de 273 milioane de dolari prin vanzarea unui nou pachet de 20% catre investitorii greci

Asa cum s-a anticipat in ultimele saptamani in mass media si in mediile economice din tara si din strainatate, grupul elen de telecomunicatii OTE va deveni actionar majoritar al Companiei Nationale RomTelecom, potrivit deciziei Guvernului, adoptata in ultima sedinta. Dupa cateva luni de negocieri, Executivul a aprobat continuarea privatizarii operatorului national de telefonie fixa, prin subscrierea de catre OTE a unui pachet de actiuni in valoare de 242,62 milioane dolari, a declarat ministrul comunicatiilor, Dan Nica. In urma acestei operatiuni, care a fost calculata la un pret de 31,17 dolari pe actiune, OTE Telecom va detine 54% din capitalul RomTelecom.

Tranzactia se va realiza printr-un aport in numerar in valoare de 145 milioane dolari, diferenta urmand sa fie acoperita prin transformarea in actiuni a creantelor detinute de OTE asupra RomTelecom, in suma de 55 milioane euro, respectiv de 42,6 milioane dolari. Totodata, OTE va achizitiona un pachet de actiuni in valoare de 30,99 milioane dolari, ceea ce va ridica valoarea tranzactiei la aproximativ 273 milioane dolari, suma care trebuie achitata pana la sfarsitul acestei luni.

O prima transa din suma aferenta tranzactiei, reprezentand echivalentul pachetului de actiuni in valoare de 30,99 milioane dolari, trebuie platita pana la data de 11 noiembrie.

Acordul dintre cele doua parti prevede si obligatia partii elene de a vira in contul RomTelecom, intr-o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, suma de 250 milioane dolari, obtinuta dintr-un credit bancar sindicalizat, cu garantia OTE.

Ministrul Dan Nica a precizat ca prin noul acord dintre cele doua parti a fost eliminata clauza privind dreptul de preemptiune al companiei elene asupra restului de actiuni, ceea ce asigura statului roman posibilitatea de a-si valorifica prin bursa, incepand cu 1 ianuarie 2004, pachetul de actiuni aflat in proprietatea sa.

El a afirmat ca varianta aleasa de Guvern pentru continuarea privatizarii RomTelecom va satisface necesarul de finantare de aproximativ 450 milioane de dolari, suma care nu poate fi asigurata integral din imprumuturi bancare din cauza gradului ridicat de indatorare a companiei.

"Ne-am fi dorit sa putem negocia efectiv aceasta tranzactie. Din pacate, contractul incheiat in 1998 nu a oferit nici o posibilitate de negociere, pentru ca atunci s-a realizat, practic, si operatiunea de vanzare a urmatorului pachet de actiuni si s-a eliminat orice drept al statului roman pentru vanzarea pachetului de 65% din actiuni", a spus Nica, care a precizat ca alternativa solutiei aprobate joi de Guvern era falimentul RomTelecom.

PNA, invocat de Radu Sarbu si Dan Nica

Ministrul comunicatiilor nu s-a dat in laturi sa-l critice dur pe fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, care a declarat joi ca majorarea de capital a RomTelecom "este cea mai pagubitoare decizie din istoria tarii, pentru bugetul de stat". "Este o insulta la adresa inteligentei romanului si ne-ar fi bucurat foarte mult daca dl Sarbu ar fi spus adevarul. Potrivit declaratiilor sale, rezulta ca exista, de fapt, doua contracte de privatizare a RomTelecom, fapt ce ridica anumite semne de intrebare. L-as intreba pe Radu Sarbu cu cat a fost vandut dreptul de uzufruct asupra actiunilor RomTelecom, care este valoarea la care poate fi vanduta o actiune fara drept de vot si cu cat au fost vandute miile de terenuri din tara, aflate in proprietatea RomTelecom. Si, in final, care este suma pe care are a incasat-o FPS in urma vanzarii lor". Ministrul considera ca Parchetul National Anticoruptie (PNA) ar trebui sa se autosesizeze in cazul deciziilor luate de Radu Sarbu in privatizarea RomTelecom, si nu invers, asa cum a solicitat fostul sef al FPS. El i-a cerut lui Sarbu sa precizeze daca isi asuma o serie de prevederi din contractul incheiat in 1998, de cand compania este controlata de OTE, care a primit "pe viata" dreptul la 51% din actiuni.

RomTelecom, raportata la Piata Matache

Si ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, i-a dat o replica ieri lui Radu Sarbu. Intrebat daca adevarata valoare de piata a RomTelecom este de patru miliarde de dolari, asa cum a apreciat, joi, predecesorul sau, Musetescu a declarat: "Radu Sarbu are o mare abilitate de a da declaratii, fara sa precizeze la ce se raporteaza. Una este sa te raportezi la Piata San Marco si alta la Piata Matache. Dansul trebuie sa spuna la ce piata se refera atunci cand vorbeste de valoarea de piata a RomTelecom". Ministrul privatizarii crede ca "Dan Nica si echipa sa de negociatori au obtinut tot ce se putea obtine in acest moment" din negocierile cu OTE.

Sursa Gardianul