Bizwords Logo

Bunurile achizitionate in leasing vor fi mai scumpe

Marius Guta

Una dintre cele mai la indemana modalitati de achizitionare a bunurilor de folosinta indelungata, leasingul, risca sa se transforme fie intr-o activitate neprofitabila, fie foarte costisitoare.

Motivul il constituie anularea deductibilitatii imprumuturilor obtinute din alte surse decat institutiile de credit, prevazuta de legea impozitului pe profit. Ca urmare, societatile de leasing se vad nevoite sa creasca dobanzile, ceea ce va afecta zeci de mii de firme si persoane fizice care au achizitionat diferite bunuri si echipamente in leasing si care au contracte in derulare.

Zeci de mii de clienti vor fi afectati

Potrivit estimarilor Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania, numarul persoanelor fizice si juridice care vor fi afectate de noile prevederi depaseste 80.000. Repercusiunile vor fi cu atat mai mari, cu cat exista riscul ca investitiile in bunuri si echipamente sa scada. Societatile de leasing si analistii economici pun aceasta masura pe seama incapacitatii Ministerului Finantelor de a colecta taxele si impozitele, acestea fiind transferate asupra celor care platesc pentru ca nu au incotro.

"Masuri fiscale dure"

"Nu vrem sa credem ca aceste schimbari au fost adoptate cu scopul de a ingreuna activitatea de leasing, dar in mod cert asa se va intampla", ne-a declarat Maria Comanescu, director adjunct la societatea Continental Leasing. Conform declaratiilor sale, este vorba, totusi, despre "un pachet de masuri fiscale dure". De asemenea, potrivit sursei citate, "un element care va face si mai dificila atat activitatea de leasing, cat si orice activitate economica, in general, il reprezinta eliminarea impozitului redus pentru profitul reinvestit".

Contracte mai mari

Pentru a se putea adapta noii situatii create, societatile de leasing au doua solutii: fie maresc dobanzile, fie accepta diminuarea profitului, cu riscul de a-si inceta activitatea, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Cum diminuarea profitului, insotita de riscul amintit, aproape ca se exclude, mai ramane doar varianta majorarii dobanzilor. Aceasta varianta prezinta, insa, riscul de a indeparta clientii. Totusi, este vorba, mai degraba, despre clientii potentiali. Cei care au deja contracte in derulare nu pot decat sa se impace cu situatia. Oricum, acestia au fost nevoiti sa faca fata, recent, unui soc: cresterea euro. Saltul monedei unice ii va afecta, in primul rand, pe cei care au contracte de leasing in derulare, deoarece acestea sunt calculate, in majoritate, in euro.

Dobanda nu mai este deductibila

Doua sunt elementele care vor afecta activitatea de leasing: introducerea "cotei standard" de 25% a impozitului pe profit, cu unele exceptii, si anularea deductibilitatii integrale a cheltuielilor cu dobanzile. Astfel, in cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati decat institutiile de credit autorizate, dobanda deductibila este limitata la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale, pentru imprumuturile in lei, precum si la nivelul de referinta al dobanzii pe pietele internationale (EURIBOR si LIBOR), la care se adauga un "bonus" de doua puncte procentuale. Acest nivel, de 2% peste nivelul dobanzii de referinta, este practic insuficient pentru a putea desfasura o activitate de leasing profitabila in Romania.

Clientul, primul taxat, ultimul servit

Inaplicabilitatea practica a acestei prevederi este data chiar de diferentele dintre nivelul dobanzii de referinta de pe pietele externe si nivelul dobanzilor la creditele practicate pe piata interna. Astfel, in medie, sistemul bancar autohton ofera la imprumuturile in valuta o dobanda de 10%. Cu alte cuvinte, acesta este nivelul zero pentru societatile de leasing, caci acestea imprumuta bani de la banci cu ajutorul carora achita bunurile pe care le revand apoi, in sistem leasing. Pentru a putea sa traiasca, acestea mai adauga patru-cinci procente la dobanda la care au luat imprumuturile. Astfel, clientii ajung sa plateasca o dobanda de 15%.

Sursa Gardianul