Bizwords Logo

Euro devine moneda de referinta, din 2003, in Romania

Arpad Dobre

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca decizia trecerii la leul greu depinde de alegerile anticipate

In primul trimestru al anului viitor, euro ar putea deveni moneda de referinta pentru cursul de schimb oficial. Anuntul a fost facut, ieri, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul simpozionului "Primul deceniu al reformei bancare din Romania". Isarescu a precizat ca va inainta aceasta propunere Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, in cel mai scurt timp. Potrivit guvernatorului BNR, evolutia raportului leu-dolar va fi o consecinta a cursului leu-euro. "Daca euro continua sa se aprecieze pe pietele internationale, pot spune ca leul nu va mai inregistra scaderea din acest an, iar exportatorii vor inregistra prime mai mici la export", a spus Isarescu. El a mentionat ca BNR nu a stabilit exact modul in care va interveni pe piata monetar-valutara.

Inflatia, in scadere

Mugur Isarescu a declarat ca, in acest an, rata inflatiei se va situa la 18%, iar aprecierea reala a leului fata de cursul euro-dolar va fi de 3%, deoarece evolutia exporturilor sustine balanta de plati. "Probabil ca Banca Nationala va cumpara in continuare valuta sau poate vom scadea dobanzile, deoarece si in acest mod putem tempera anumite tendinte negative in sistemul bancar", a spus guvernatorul. El a mentionat ca, in prezent, rezerva internationala se situeaza la un nivel foarte inalt, de circa 16% din PIB, iar banca centrala isi va axa atentia in special pe inflatie si reducerea graduala a acesteia, un sprijin in acest sens venind din partea cursului de schimb. Exprimandu-si speranta ca in urmatoarele luni, dobanzile vor scadea cu cateva puncte procentuale, Isarescu a subliniat ca, in prezent, avem de-a face cu dezinflatie, iar bancile comerciale trebuie sa aiba mai multa incredere in acest proces. Cat priveste problema trecerii la leul "greu", adica taierea unor zerouri din coada monedei nationale, Isarescu s-a ferit sa dea un raspuns transant, mentionand ca o decizie va fi luata in functie de organizarea (sau nu) de alegeri anticipate anul viitor.

BNR va deveni sucursala BCE

In ceeea ce priveste adoptarea monedei euro, Isarescu a precizat ca acest lucru nu va putea avea loc mai devreme de anii 2009-2010. In prezent, BNR are o politica monetara independenta, un curs de schimb flexibil, dar asistam la o liberalizare incompleta a fluxului de capital. Potrivit guvernatorului BNR, in etapa premergatoare adoptarii euro, primele doua tendinte se vor pastra, adaugandu-se liberalizarea cvasitotala a fluxurilor de capital. "Dupa adoptarea monedei unice europene, vom asista la "euro-zarea" economiei, dar si la pierderea independentei politicii monetare. Poate ca nu fac o gluma cand spun ca Banca Nationala a Romaniei va deveni o sucursala a Bancii Centrale a Europei", a mai spus Isarescu.

Reforma bancara - proces anevoios

Seful BNR a mentionat ca legislatia deficitara a dus, in perioada 1996-1997, la caderea multor banci. "Nerespectarea barierei capitalului minim (mai exact, lipsa prevederii legale privind obligativitatea respectarii acestei chestiuni - n.red.) a afectat multe banci slabe, ceea ce a dus la o criza majora a sistemului bancar in 1997. La aceasta mai trebuie sa adaugam si acea lege pacatoasa privind bancile populare - pe care a trebuit s-o "omoram" inaintea alegerilor din 1996", a spus Isarescu. El a precizat ca, in prezent, legislatia din domeniul bancar este compatibila cu cea din UE in proportie de 90%. Pe de alta parte, Isarescu a aratat ca Romania se afla in continuare in coada Europei la capitolul inflatie, fiind singura tara in care acest indice depaseste 10%. "Daca in 1993 am avut o inflatie de 29%, in 1995 a fost de 27%, iar in 1997, de 151,4%", a spus Isarescu. El a explicat ca aceasta situatie a fost cauzata de o inflatie reprimata, inainte de 1990, la care s-au mai adaugat ajustarile preturilor si tarifelor administrate (la utilitati si servicii), dar si modificarea repetata a regimului fiscal.

Sursa Gardianul